Jean-François Champollion

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Jean-François Champollion (23 Dhésèmber 17904 Maret 1832) iku sawijining ngèlmuwan klasik, ahli filologi lan ahli orièntalis Prancis.

Champollion dadi misuwur amarga dhèwèké bisa mbabar hièroglif kuna Mesir adhedhasar karyané para pendahulu-né: Athanasius Kircher, Silvestre de Sacy, Johan David Akerblad, Thomas Young, lan William John Bankes. Champollion bisa mertal sawetara péranganing Prasasti utawa Watu Rosetta ing taun 1822. Dhèwèké bisa nuduhaké yèn Basa Mesir iku pancèn mèmper Basa Koptik lan uga yèn sistém panulisané iku kombinasi antara tandha-tandha fonétik lan idéografik.