Jaman ès

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Panggambarané jaman ès déning seniman ing bumi ing tataran glasial maksimum. Adhedhasaré: Crowley, T. J. (1995). "Ice age terrestrial carbon changes revisited". Global Biogeochemical Cycles. 9 (3): 377–389. Bibcode:1995GBioC...9..377C. doi:10.1029/95GB01107. 
Lapisan ès ing antartika. lapisan-lapisan megar nalika jaman ès.
Variasiné suhu, CO2, lan debu saka titik pusat ès ing Vostok saka punjul 400,000 taun

Jaman ès ya iku periode pasudané suhu bumitala lan atmofir, sing ngasilaké anané megaré lapisan-lapisan ès ing tataran buwana lan kutub lan glètsér alpine. Jaman ès ing periode sing suwé, individual pulses of iklim adhem "glacial periods" (utawa alternatifé "glasials" utawa "glasiasi" utawa kaaran minangka "jaman ès"), lan periode-perode anget sing nyelangi periode suwé iku mau diarani "interglasials". Kanthi glaciologis, jaman ès nyirataké anané lapisan-lapisan ès sing ekstensif ing pérangan bumi sisih lor lan kidul.[1] Saka pratélané, dhéwé iki mlebu ing periode interglasialé—Holosen— jaman ès sing uwis anyak saka 2.6 milyar taun mbiyen, ing anyaking wektu Pleistosen, amarga Greenland, Arktik, lan lapisan-lapisan ès antartik isih ana.[2]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Imbrie, J.; Imbrie, K.P (1979).
  2. Gribbin, J.R. (1982).