Iwak Nus

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Iwak Nus
Mastigoteuthis flammea
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Mollusca
kelas: Cephalopoda
Subkelas: Coleoidea
Superorder: Decapodiformes
ordo: Teuthida
A. Naef, 1916b
Subordo

Plesioteuthididae (incertae sedis)
Myopsina
Oegopsina

Iwak Nus (basa Indonésia: cumi-cumi), iku kalebu kelompok kéwan cephalopoda gedhé utawa moluska kang urip ing segara. [1]Jeneng cephalopoda ing basa Yunani tegesé sikil lan sirah, awit sikil kang kepisah dadi tangan-tangan kang ngubengi ndhas.[1] Kayata kabeh cephalopoda, iwak nus dipisahké kanthi nduwéni ndhas kang béda.[1] Akson iwak nus iki nduwéni dhiamétér 1 mm. [1]Iwak Nus akéh dimanfaataké kanggo panganan lan masakan.[1]

Iwak Nus kalebu golongan kéwan ivertebrata tegesé ora nduwé tulang belakang.[1] Salah siji jinis iwak nus kang urip ing laut kang jero yaiku Heteroteuthis kang nduwéni kabisan kanggo mancaraké cahya.[1] Organ kang ngetokaké cahya iki manggon ing pucuk juluran dawa kang paling methongol mengarep. [1]Iki disebabaké prastawa iluminasi kang kadadéan ing iwak nus.[1] Heteroteuthis nyemprotaké cairan yèn krasa keganggu.[1] Cairan iki fungsiné padha karo iwak nus biyasa kang nyemprotaké mangsi werna ireng nalika krasa keganggu.[1]

Anatomi[sunting | sunting sumber]

Iwak nus nduwéni awak bentuk pipa lan ndhas kang sampurna.[2] Iwak nus nduwé tangan kang cacahé 10 lan dawa. Ing tangan iki ana mangkok kang bisa ngisep.[2] Tangan iki gunané kanggo njiret mangsané banjur disuwék nganggo rahang kang kuwat kang mirip kaya cucuk kewan. [2]Iwak nus ngisep banyu saka rongga pusat awaké, rongga mantel lan ngetokaké saka pembuluh kang lentur kang diarani sifon. [2]Sifon iki manggon ing mburi tangan.[2] Awit saka ilining banyu kang ndadékaké iwak nus nglangi mundur.[2] Sirip iwak nus asalé saka 2 mantel kang kaya cuping.[2] Sirip iki dadi setir.[2] Matané iwak nus ora nduwé kelopak mata ananging katon kaya mripat menungsa.[2] Iwak nus nduwé jantung cacahé telu lan getih wernané biru.[2]

Chatetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k (id)invertebrate animalcorner.co.uk(dipunundhuh tanggal 16 Juni 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i j (id)iptek.net.id(dipunundhuh tanggal 16 Juni 2011)

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Iwak_Nus&oldid=839791"