Horus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gegambarané Horus

Horus ya iku sawijining dewata sing gatèn ing agama Mesir kuna, sing dipuja wiwit udakara pungkasaning jaman Prasujarah nganti jaman Greco-Roman. Wujud sing béda-béda saka Horus kacathet in sujarah lan wujud-wujud iki dipandheng minangka dewa sing mirunggani dening ahli Mesir.[1] Wujud-wujud sing manèka warna kasebut bokmenawa amarga persepsi sing béda-béda ngenani déwata manéka wujud sing pinjunjul ing sipat utawa gegayutan sinkrétis tinamtu, durung mesthi lelawanan nanging uga njangkepi siji karo liyané .[2] Dhèwèké asring digambaraké minangka elang, kepara sawijining jinis lanner utawa peregrine, utawa minangka wong lanang kanthi sirah elang.[3] Cathetan sing paling kawitan bab wujudé Horus ya iku dewa panjaganing Nekhen ing Mesir Udhik, sing mujudaké dewa kabangsan kawitan sing diyektèni, kususé ngenani gegayutané marang sang ratu sing dipracaya minangka manifestasining Horus ing urip lan osiris ing pati.[1] Ing tata pernah sing akèh ditemoni, Horus kagambaraké minangka anak lanangé Isis lan Osiris. Dhèwèké dadi bageyan sing gatèn ana ing mitologi Osiris minangka panerusé Osiris lan kongkirèning Set, nara rajapatiné Osiris. Ing tradhisi liyané, Hathor dianggep minangka ibuné lan kadhang-kadhang minangka bojoné wedok.[1] Horus akèh dhapukané sajeroning pantéon Mesir. Sing paling kondhang, Horus dadi déwaning akasa, yuda, lan beburu

Mitologi asal mulané[besut | besut sumber]

Horus lair saka déwi Isis sakwisé dhèwèké nampa tugelan-tugelan awaké bojoné sing dipatèni ya iku Osiris, kejaba planangané sing dibuwang menyang kali Nil lan dipangan lélé,[4][5] utawa dipangan yuyu, lan miturut cathetané Plutarch (ndeleng Osiris) migunakaké daya magisé saperlu nguripaké Osiris manèh lan nggawé planangan emas[6] kanggo ngeneng-enengaké putrané. (Ing carita Mesir sing luwih lawas, palanangané Osiris wutuh).

Nalika Isis ngerti yèn dhèwèké ngandhut Horus, dhèwèké minggat tumuju rawa ing Dèlta Kali Nil saperlu ndhelik saka sedulur lanangé, Set, sing kanthi irèn-irènan matèni Osiris, lan Isis uga ngerti yèn Set bakal matèni anak lanangé uga.[7] Ing rawa ing Dèlta Kali Nil kuwi, Horus lair.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c "The Oxford Guide: Essential Guide to Egyptian Mythology", Edited by Donald B. Redford, Horus: by Edmund S. Meltzer, p164–168, Berkley, 2003, ISBN 0-425-19096-X
  2. ^ "The Oxford Guide: Essential Guide to Egyptian Mythology", Edited by Donald B. Redford, p106 & p165, Berkley, 2003, ISBN 0-425-19096-X
  3. ^ Wilkinson, Richard H. (2003). The Complete Gods and Goddesses of Ancient Egypt. Thames & Hudson. p. 202.
  4. ^ New York Folklore Society (1973). "New York folklore quarterly" 29. Cornell University Press. k. 294. 
  5. ^ Ian Shaw (2003). The Oxford History of Ancient Egypt. Oxford University Press. ISBN 0-19-815034-2. 
  6. ^ Piotr O. Scholz (2001). Eunuchs and castrati: a cultural history. Markus Wiener Publishers. k. 32. ISBN 1-55876-201-9. 
  7. ^ Roy G. Willis (1993). World mythology. Macmillan. k. 43. ISBN 0-8050-2701-7.