Hijab

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Wong wedhok nganggo hijab

Hijab (/hɪˈɑːb/, /hɪˈæb/, /ˈhɪ.æb/ utawa /hɛˈɑːb/;[1][2][3][4] Arabic: حجاب‎‎ ḥijāb, dilapalké [ħiˈdʒæːb] utawa [ħiˈɡæːb]) iku kerudung sing ngukubi sirah lan dada. Hijab mliginé dienggo karo wong wedhok muslim nalika ana wong lanang déwasa sing orang saka kulawargané déwé. Hijab uga isa dijarwani pakéan sing ngukubi sirah, rai, lan awak sing dienggo saperlu mratandhani jatmika. Hijab uga mratandhani sengkering wong wedhok saka wong lanang ing enggon umum. Hijab uga nggayut mawa dimensi metafisika – Al-hijab isa mratandhani "samir sing misahaké manungsa mawa omahé Allah".[5]

Jarwané hijab ing basa Arab sing literal ya iku "geber utawa gordhèn" lan dienggo ing Quran saperlu mirid pepisahan. Qur'an ngakon wong muslim lanang ngomong karo setriné Nabi Muhammad ing mburiné gordhèn. Gordhèn iku dadi tanggung jawabé wong lanang dudu setriné Nabi Muhammad. Perintah Quran iki banjur dianggep sawenèh uwong nèk sing wajib nganggo hijab iku mung setriné Nabi Muhammad, dudu kabèh wedhok.[6][7]

Cathetan[besut | besut sumber]