Hijab

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Wong wedhok nganggo hijab

Hijab (/hɪˈɑːb/, /hɪˈæb/, /ˈhɪ.æb/ utawa /hɛˈɑːb/;[1][2][3][4] Arabic: حجاب‎‎ ḥijāb, dilapalké [ħiˈdʒæːb] utawa [ħiˈɡæːb]) iku kerudung sing ngukubi sirah lan dhadha. Hijab mliginé dienggo karo wong wedhok muslim nalika ana wong lanang diwasa sing orang saka kulawargané déwé. Hijab uga bisa dijarwani pakéan sing ngukubi sirah, rai, lan awak sing dienggo saperlu mratandhani jatmika. Hijab uga mratandhani sengkering wong wedhok saka wong lanang ing enggon umum. Hijab uga nggayut mawa dimensi metafisika – Al-hijab bisa mratandhani "samir sing misahaké manungsa mawa omahé Allah".[5]

Jarwané hijab ing basa Arab sing literal ya iku "geber utawa gordhèn" lan dienggo ing Quran saperlu mirid pepisahan. Qur'an ngakon wong muslim lanang ngomong karo setriné Muhammad ing mburiné gordhèn. Gordhèn iku dadi tanggung jawabé wong lanang dudu setriné Muhammad. Perintah Quran iki banjur dianggep sawenèh uwong nèk sing wajib nganggo hijab iku mung setriné Muhammad, dudu kabèh wedhok.[6][7]

Cathetan[besut | besut sumber]