Hèksadèsimal

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Hèksadèsimal utawa sistem wilangan basis 16 iku sawijining sistem wilangan sing migunakaké 16 simbul. Béda karo sistem wilangan dèsimal, simbul sing dipigunakaké jroning sistem iki ya iku angka 0 nganti 9, ditambah 6 simbul sing migunakaké aksara A nganti F. Aji dèsimal sing setara karo saben simbul kasebut kacetha ing tabel iki:


0hex = 0dec = 0oct 0 0 0 0
1hex = 1dec = 1oct 0 0 0 1
2hex = 2dec = 2oct 0 0 1 0
3hex = 3dec = 3oct 0 0 1 1
4hex = 4dec = 4oct 0 1 0 0
5hex = 5dec = 5oct 0 1 0 1
6hex = 6dec = 6oct 0 1 1 0
7hex = 7dec = 7oct 0 1 1 1
8hex = 8dec = 10oct 1 0 0 0
9hex = 9dec = 11oct 1 0 0 1
Ahex = 10dec = 12oct 1 0 1 0
Bhex = 11dec = 13oct 1 0 1 1
Chex = 12dec = 14oct 1 1 0 0
Dhex = 13dec = 15oct 1 1 0 1
Ehex = 14dec = 16oct 1 1 1 0
Fhex = 15dec = 17oct 1 1 1 1


Konvèrsi[sunting | sunting sumber]

Konvèrsi saka hèksadèsimal menyang dèsimal[sunting | sunting sumber]

Cara ngonvèrsi menyang wilangan dèsimal, bisa migunakaké formula iki:

Saka wilangan hèksadèsimal H sing arupa untai digit h_n h_{n-1}...h_2 h_1 h_0, yèn dikonvèrsi dadi wilangan dèsimal D, mula:

D = \sum_{k=0}^{n} h_k \times 16^k

Tuladha, wilangan hèksa 10E sing bakal dikonversi menyang wilangan dèsimal:

  • Digit-digit 10E bisa dipisahaké lan ngganti wilangan A nganti F (yèn ana) dadi wilangan dèsimal padanané. Jroning conto iki, 10E diowahi dadi barisan: 1,0,14 (E = 14 jroning basis 10)
  • Nangkaraké (ngepingaké) saben digit marang aji panggonané.
1 \times 16^2 + 0 \times 16^1 + 14 \times 16^0
 = 256 + 0 + 14
 = 270

Kanthi mangkono, wilangan 10E hèksadèsimal padha karo wilangan dèsimal 270.

Konversi saka dèsimal menyang hèksadèsimal[sunting | sunting sumber]

Déné cara ngonvèrsi sistem dèsimal menyang hèksadèsimal (kita gunakaké conto sadurungé, ya iku angka dèsimal 270):

 270 dipara 16 asilé:  16   sisa 14  ( = E )
  16 dipara 16 asilé:   1   sisa  0  ( = 0 )
   1 dipara 16 asilé:   0   sisa  1  ( = 1 )

Saka pètungan ing dhuwur, aji sisa sing ana (yèn ditulis saka ngisor mendhuwur) bakal ngasilaké : 10E sing dadi asil konvèrsi saka wilangan dèsimal menyang hèksadèsimal iku.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Hèksadèsimal&oldid=831736"