Golden Rice

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jalur biosintesis beta-karoten sarta gen-gen kang melu ing proses gawene. Mung likopena siklase (Lycopene cyclase) kang ora diintroduksi saka sumber asing.

Golden Rice ya iku kultivar (varietas) gabah trangenik saka rekayasa genetika kang berase ngendhut beta-karitena (pro-vitamin A) ing bayeyan endospermane.[1] Kandungan beta-karotena iki nyebaake wernane beras katon kuning-njambon [2] mula kultivane diarani ‘’Golden Rice” (‘’Beras Emas’’).[2] Ing tipe liar (normal), endosperma gabah ora ngasilake beta-karotena lan bakal duweni werna putih mula putihe rada coklat-coklat.[2] Ing jero awak manungsa, beta-karotena bakal diubah dadi vitamin A.[2] Kultivar gabah iki digawe kanggo ngatasi defisiensi utawa kekurangan vitamin A kang isih duwur prevalensine marang bocah-bocah, utamane ing wilayahAsia lan Afrika.[2] Sega dadi panganan pokok ing wilayah mau, lan kemlaratan ga kerep ndadekakae janganan utawawoh-wohan kang dadi sumbere vitamin A ing menu saben dinane.[1] Gabah emas dikembangake denng Ingo Potrykus saka ETH Zurich00 lan Peter Beyer saka Universitas Freiburg.[2] Kanggo ngrakit gabah mau, nggunakake 2 gen asing kang dijupuk saka bakteri Erwinia uredovora (gen ctrl) lan saka narsis (‘’narcissus pseudonarcissus’’) (gen ‘’psi’’). Kultivar ‘Golden Rice 2’’ ngganti narsis nanggo jagung(Zea mays) minangka salah sawijining sumber gen.[3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b M. Suudi. "Golden Rice: Dulu, Kini, dan Nanti", LIPI. Diakses pada 17 Mei 2010.
  2. ^ a b c d e f M Syam, "Informasi Ringkas Teknologi Padi: Padi Emas", IRRI Rice Knowledge Bank (bahan olèh Gerard Barry), Juni 2007. Diakses pada 17 Mei 2010.
  3. ^ Golden Rice Humanitarian Board. "Golden rice: Sustainable bbiofortification for the poor rular population", 23 Juni 2001. Diakses pada 17 Mei 2010.