Fra Angelico

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Potrèk ing ndhuwur ana ing  "Deposition of Christ" dianggep potrèk dhirining Fra Angelico.

Fra Angelico (1395 – 18 February 1455), ya iku sawijining pelukis ing Wiwitané Jaman Tengahan Italia. Giorgio Vasari, sing nganggit Lives of the Artists mratélaké yèn dhèwèké nduwé "gawan lair sing langka lan sampurna".[1]

Fra Angelico uwis asring dirujuk mawa manéka jeneng. Nalika dhèwèké lair, dhèwèké diundang Guido di Pietro. Déné déning wong-wong sing ngerti dhèwèké pas uwis tuwa, dhèwèké diundang Fra Giovanni da Fiesole (Sedulur John saka Fiesole). Nalika Giorgio Vasari nyerat ing Lives of the Artists, ing taun 1500-an, wong-wong uwis diapali kanthi jeneng Fra Giovanni Angelico (Sedulur Giovanni sing kaya Malaékat).[2]

Wong-wong Italia lumrahé ngundang dhèwèké il Beato Angelico (Angelico sing Diberkati). Dhèwèké uwis suwi diundang mawa jeneng iki, amarga dhèwèké dianggep diberkati karo Gusti, uga amarga dhèwèké wong sing ngremenaké lan kudus.[3] Jeneng "Blessed Angelico" utawa "Angelico sing Diberkati" saiki uwis dadi resmi, amarga ing taun 1982, Paus Yohanes Paulus II "ngganjar béatifikasi" sing artiné dhèwèké uwis ana dalané tumuju dadi santo.[4]

Vasari mratèlaké ngenani dhèwèké: "Ora mungkin yèn kudu mikir bab-bab sing apik ngenani bapa sing kudus iku, sing andhap asor lan jatmika, lan sing citrané digambaraké mawa kapinteran lan iman sing kudus."[1]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ a b Giorgio Vasari, Lives of the Artists, first published 1568.
  2. ^ Wellknown people in the Middle Ages and Renaissance were called by a name like this: Lorenzo the Magnificent, Richard the Lionheart, Pedro the Cruel
  3. ^ "Fra Giovanni Angelico - Biography and Gallery of Art". artist-biography.info. Dijupuk 21 October 2010. 
  4. ^ Bunson, Matthew; Bunson, Margaret (1999). John Paul II's Book of Saints. Our Sunday Visitor. k. 156. ISBN 0879739347.  Cite nganggo paramèter lawas |coauthors= (pitulung)