Filamen intermediat

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Struktur filamen intermediet

Filamen intermediat ya iku péranganing karangka sel (sitoskeleton) kang duwé diameter antarané 8 nganti 12 nm, luwih gedhé tinimbang diameter mikrofilamen nanging luwih cilik tinimbang diameter mikrotubula, kang duwé fungsi kanggo nahan tarikan (kaya ta mikrotubula).[1][2] Filamen intermediet kasusun saka pirang-pirang jinis kang saben jinise disusun saka subunit molekuler bedha karo kulawarga protein kang rupa-rupa kang disebut keratin.[1] Mikrotubula lan mikrofilamen, suwalikke duwé diameter lan komposisi kang padha karo kabèh sel eukariot.[1] Dibandingake mikrofilamen lan mikrotubula kang kerep dibongkar-pasang ing pirang-pirang macem pérangan sel.[1] Filamen intermediet kalebu piranti sel kang luwih permanen.[1] Perlakuan kimiawi kang mindahake mikrofilamen lan mikrotubula saka sitoplasma ninggal jalinan filamen intermediet kang mertahanake wujud aslie.[1] Pirang-pirang jinis filamen intermediet racaké duwé fungsi minangka rangka sekabehane sitoskeleton.[1]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g Campbell NA, Reece JB, Mitchell LG. 2002. Biologi, Edisi Kelima, Jilid I. Jakarta: Erlangga. Hal:135, 126 ISBN 979-688-468-2
  2. ^ Salisbury FB. Ross CW. 1995. Fisiologi Tumbuhan, Jilid Satu. pertalan Lukman DR, Sumaryono. Hal: 18-19. Bandung: Penerbit ITB. ISBN 979-8591-20-8