Èpifit

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Epifit)
Jump to navigation Jump to search

Tuwuhan epifit iku tuwuhan kang numpang ing tuwuhan liya minangka papan uripé. Jenengé dijupuk saka Basa Yunani: epi-, lumah utawa tutup, lan phyton, tuwuhan utawa wit.

Béda karo parasit, epifit bisa mandhiri, lepas saka lemah minangka panyangga lan penyedia hara kanggo kauripané, utawa saka hara kang disadiakaké tuwuhan liya. Banyu dijupuk saka banyu udan, embun, utawa keluk (uwab). Hara mineral dijupuk saka awu utawa asil dekomposisi wit sarta sisa-sisa pérangan tuwuhan liya kang kaurai. Sanadyan ora "nyolong" hara saka tuwuhan kang ditumpangi, epifit bisa dadi pesaing tumrap kacukupan cahya. Oyod epifit kadhang-kadhang uga nutupi lan nembus wit kang ditumpangi saéngga ngrusak kaseimbangan fisiologi tuwuhan inang.

Conto epifit kang populer yakuwi manéka anggrèk, nanas-nanasan (bromeliad), sarta paku-pakuan.


Cithakan:Tetuwuhan-stub