Endhog abad

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Century egg sliced open.jpeg

Endhog abad (Cina: 皮蛋; pinyin: pídàn; Jyutping: pei4 daan2), uga dikenal minangka endhog wadi, endhog satus taun, endhog sewu taun, endhog umur sewu taun, endhog milenium, endhog kulit lan endhog ireng minangka panganan khas Cina sing diawetake saka endhog bebek, pitik utawa puyuh sing dilebokake ing campuran lempung, awu, uyah, jeruk nipis, lan kulit pari pirang-pirang minggu nganti pirang-pirang wulan, gumantung karo cara pangolahane.[1]

Liwat proses kasebut, kuning endhog dadi ijo tuwa dadi warna abu-abu, kanthi konsistensi krim lan rasa kuwat amarga ana hidrogen sulfida lan amonia, dene putih dadi coklat peteng, sele tembus kanthi rasa asin. Agen pangubah ing endhog abad iki minangka uyah alkalin, sing nambah sithik pH endhog nganti udakara 9-12, sajrone proses ngobati.[2] Proses kimia iki ngilangi sawetara protein lan lemak tanpa rasa, sing ngasilake macem-macem senyawa rasa sing luwih cilik.

Sawetara endhog duwe pola ing sacedhake lumahing endhog putih sing diibaratake karo cabang pinus, nuwuhake salah sawijining jeneng Cina, yaiku endhog kanthi bentuk pinus.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Moskvitch, Katia (29 March 2013). "Black eggs and ripe guava lead Taiwan's tech revolution". BBC News. Dibukak ing 29 March 2013.
  2. McGee, Harold (2004). On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen. Scribner. p. 117. ISBN 978-0-684-80001-1.