Egbert

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Egbert
Egbert.jpg
Jeneng Egbert, diwaca Ecgbriht, seko taun 827 asale seko Anglo-Saxon Chronicle
Raja Wessex
Panjenengan802–839
LeluhurBeorhtric
PanerusÆthelwulf
AstanaWinchester
PutraÆthelwulf
WangsaIstana Wessex
BapaEalhmund

Egbert (uga maca Ecgberht utawa Ecgbriht ) yaiku Raja Wessex saka taun 802 nganti 839. Bapake yaiku Ealhmund saka Kent . Ing 780 Egbert dipeksa dadi pengasingan dening Offa of Mercia lan Beorhtric saka Wessex, nanging nalika Beorhtric mati ing taun 802 Egbert bali lan munggah tahta.

Kurang luwih 20 taun pisanan pemerintahan Egbert, nanging dianggep bisa ngatur kamardikan Wessex nglawan Kerajaan Mercia, sing nalika kuwi nguwasani kerajaan ing kidul Inggris. Ing 825 Egbert ngalahaké Beornwulf Mercia lan ngalahake Mercia Supremacy ing Perang Ellandun, lan nerusake ngontrol dependensi Mercia ing kidul -wétan Inggris. Ing taun 829 Egbert ngalahaké Wiglaf of Mercia lan nyebabake dheweke metu saka karajan, sementara langsung nguwasani Mercia. Mengko taun kuwi Egbert nampi pengajuan raja Northumbrian ing Dore, cedhak Sheffield . Ing Sejarah Anglo-Saxon pungkasanipun nggambarake Egbert minangka bretwalda, utawa "pimpinan Inggris."

Egbert ora bisa njaga posisi dominan iki, lan sajrone Wiglaf wis entuk tahta Mercia. Nanging, Wessex njaga kontrol babagan Kent, Sussex lan Surrey; wilayah kasebut diwènèhaké marang putra Egbert Æthelwulf kanggo dadi raja ing Egbert. Nalika Egbert seda ing taun 839, Thelwulf nggantosaken piyambakipun; Krajaan kidul-wétan pungkasané diserap menyang karajan Wessex sawisé tiwasé elthelwulf taun 858.

Rujukan[besut | besut sumber]

Sumber kapisan
Sumber Keloro
  • Abels, Richard (2005). Alfred the Great: War, Kingship and Culture in Anglo-Saxon England. Longman. ISBN 0-582-04047-7. 
  • Campbell, James; Eric John & Patrick Wormald (1991). The Anglo-Saxons. London: Penguin Books. ISBN 0-14-014395-5.  Cite nganggo paramèter lawas |coauthors= (pitulung)
  • Fletcher, Richard (1989). Who's Who in Roman Britain and Anglo-Saxon England. Shepheard-Walwyn. ISBN 0-85683-089-5. 
  • Higham, N.J.; Hill, D.H. (2001). Edward the Elder. Routledge. ISBN 0-415-21496-3) Priksa gandra |isbn= (pitulung).  Cite nganggo paramèter lawas |coauthors= (pitulung)
  • Hunter Blair, Peter (1966). Roman Britain and Early England: 55 B.C. - A.D. 871. W.W. Norton & Company. ISBN 0-393-00361-2. 
  • Kirby, D.P. (1992). The Earliest English Kings. London: Routledge. ISBN 0-415-09086-5. 
  • Payton, Philip (2004). Cornwall: A History. Cornwall Editions. ISBN 1-904880-00-2. 
  • Stenton, Frank M. (1971). Anglo-Saxon England. Oxford: Clarendon Press. ISBN 0-19-821716-1. 
  • Whitelock, Dorothy (1968). English Historical Documents v.l. c.500–1042. London: Eyre & Spottiswoode. 
  • Wormald, Patrick; Bullough, D. and Collins, R. (1983). Ideal and Reality in Frankish and Anglo-Saxon Society. Oxford. ISBN 0631126619.  Cite nganggo paramèter lawas |coauthors= (pitulung)
  • Yorke, Barbara (1990). Kings and Kingdoms of Early Anglo-Saxon England. London: Seaby. ISBN 1-85264-027-8. 
  • Yorke, Barbara (1995). Wessex in the Early Middle Ages. London: Leicester University Press. ISBN 0-7185-1856-X.