Dawung

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Dawung Wiwitan utawi tanduran sing seniki arang dipanggihi teng masyarat, soalé wiwitan niku cukulé teng daérah épegunungan utamaé sih teng tebing tebing sing inggil, cirié wiwitané kadosé wiwitan pete, cuma luwih inggil lan luwih ageng. Wiwitan dawung mlebet teng wiwitan raksasa, awaké ageng, lempeng lan inggil, wiwitan niki kadosé didamel teng Alloh kangge nglindungi tebing supados saged nahan longsor soalé oyodé rupae kados papan dados saged nahan longsoran.

Wiwitan Dawung mlebet teng golongan wiwitan polong olongan, oyod lang patrane saged nyuburaken siti teng sekitaré, bilih sempat ningal cukulé wiwitan niki,sedaya badé ningal macem macem wiwitan sanésé teng sekitaré seolah olah ngayomi wiwitan sanésé.

Singawit jaman sengién, patra, kulit, oyod, uwoh lan wijil, sampun kewentar kanggé obat tradisional terutama teng masyarakat Jawa, upami kanggé weteng kembung, obat koléra, obat mules lan mlebet angin, seniki niki wijil kedawung kabaré sampun didadosaken jamu modern. dikabaraken total memanfaataken wijil kedawung secara nasionalselami taun 1996 mung 12 ton lan taun 1998 ningkat sampe 75 ton.[1]

Nami-nami desa[besut | besut sumber]

Desa desa teng Jawa wetan/Jawa tengah/ DIY sing kangge nami Kedawung antarané

  1. Karang kedawung,Mumbulsari,Jember
  2. Kuripan,Probolinggo
  3. Kedawung wetan,Grati,Pasuruan

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Santosa, Iman Budhi. Suta naya dhadhap waru : manusia Jawa dan tumbuhan. Yogyakarta. ISBN 9786026250421. OCLC 1040082743.