Cynethryth

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Cynethryth
Queen consort of Mercia
Cynethryth penny obverse.png
Portrait penny of Cynethryth, minted by Eoba at Canterbury. Cynethryth is the only Anglo-Saxon queen known to have had coins issued in her name and these are unique in Western Europe of the period.[1] Coin held by the British Museum.
SurudAfter 798
GariniOffa of Mercia
PutraEcgfrith of Mercia
Eadburh, Queen of Wessex
Ælfflæd, Queen of Northumbria
Æthelburh
Æthelswith

Cynethryth ( Cyneðryð tilar donya tahun 798) yaiku Ratu Mercia, garwane Raja Offa Mercia lan ibune Raja Ecgfrith saka Mercia . Cynethryth yaiku siji-sijiné permaisuri Anglo-Saxon .

Biyografi[besut | besut sumber]

Asale[besut | besut sumber]

Ora ana sing ngerti babagan asal-usule Cynethryth. Jeneng dheweke mengeti garwane lan putri Raja Penda — Cynewise, Cyneburh, lan Cyneswith — sing bisa nuduhake yen dheweke keturunan Penda.[2]

Tradhisi sing ana hubungane karo Vitae duorum Offarum abad ka - 13 nyatakake dheweke asal saka Frank, lan kanggo dheweke kejahatan dheweke diadili dening sistem kaadilan Charlemagne supaya bisa diangkat ing segara ing prau sing mbukak. Kapal kasebut akhire mandheg ing pesisir Welsh ing ngendi dheweke dijupuk menyang Offa. Dheweke ngaku yen dheweke wis dianiaya kanthi kejiwaan lan dadi omah karajan Caroling . Offa ninggalaken Drida, nalika dheweke diarani, ing pamrentahane Marcellina, ibune. Offa bakal jatuh cinta lan omah-omah karo dheweke, ing ngendi titik kasebut dheweke nggunakake jeneng Quindrida, nanging dheweke terus-terusan kanthi cara sing ora becik sadurunge dibunuh dening perampok. Iki misale jek ana hubungane karo nyebutake offa Offa, nanging reformasi bojo, Thritha, sing katon ing Beowulf, nanging uga nduweni aspirasi sing padha karo critane marang garwane Offa of Angel, bocah wadon Yorkshire diangkat saka bapake.[3][4]

Ora kaya hubungan Æthelbald, pendhudhuke Offa, sing dikutuk déning pasamuan, pernikahané Offa lan Cynethryth sacara sakabèhané konvensional lan ketemu karo persetujuan hierarki.[5]Ing surat menyang Cynethryth lan anak saka Ecgfrith, Alcuin ngeyubake supaya dheweke bisa ngetutake tuladhane tuwanane, kayata ketuhanan ibune. Ing panggonan liya, Alcuin nuduhake Cynethryth minangka "controller rumah tangga Kerajaan"[6]

Ratu saka Mercians[besut | besut sumber]

Duit saka Cinethryth, garwane Offa

Tanggalan miturute Offa lan Cynethryth kang wis ora dikenal, nanging ora nganti sawise lair saka Ecgfrith sing Cynethryth wiwit Witness prejanjèn.[7]Dheweke pisanan nyakseni piagam tanggal 770, bebarengan karo Ecgfrith lan Ælfflæd . Dening 780 dheweke iku Cyneðryð Dei gratia regina Merciorum ("Cynethryth, dening Grace God, Ratu saka Mercians").[8]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Williams, p. 216.
  2. Stafford, p. 36.
  3. Raymond Wilson Chambers (1921). Beowulf: An Introduction to the Study of the Poem with a Discussion of the Stories of Offa and Finn. Cambridge University Press. kk. 36–37. 
  4. Klaeber's Beowulf, and the Fight at Finnsburg, 4th ed., R.D. Fulk, Robert E. Bjork and John D. Niles, eds., University of Toronto Press, 2008, pp. 222-226.
  5. Stafford, p. 37.
  6. Keynes. Alcuin's letters 61, 62, and 101 mention Cynethryth; Monumenta Germaniae Historica, Epistolae Karolini aevi (II), pp. 105, 106, & 148.
  7. Stafford, p. 38.
  8. For a list of charters witnessed by Cynethryth, see the Prosopography of Anglo-Saxon England; for the charters themselves, see the Anglo-Saxon Charters homepage and Dr. Sean Miller's Anglo-Saxons.net.

Kapustakaan[besut | besut sumber]

  • "Anglo-Saxon Charters homepage". Diarsip saka sing asli ing 2005-06-01. Dijupuk 2007-10-08. 
  • Dümmler, Ernst, Epistolae Karolini aevi, Tomus II. (Monumenta Germaniae Historica, Epistolarum, Tomus IV) Berlin: Weidmann, 1895. (Available at dMGH)
  • Kelly, S.E. (2004). "Cynethryth". Oxford Dictionary of National Biography. Dijupuk 2007-10-08. 
  • Keynes, Simon, "Cynethryth" in M. Lapidge et al. (eds), The Blackwell Encyclopedia of Anglo-Saxon England. Blackwell, London, 1999. ISBN 0-631-22492-0
  • Miller, Sean. "Anglo-Saxons.net". Dijupuk 2007-10-08. 
  • Shippey, Tom (Summer 2001). "Wicked Queens and Cousin Strategies in Beowulf and Elsewhere". The Heroic Age, Volume 5. Dijupuk 2007-10-21.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)
  • Stafford, Pauline, "Political Women in Mercia, Eighth to Early Tenth Centuries" in Michelle P. Brown & Carol A. Farr (eds), Mercia, an Anglo-Saxon kingdom in Europe. Leicester: Leicester University Press, 2001. ISBN 0-8264-7765-8
  • Thacker, Alan, "Kings, Saints and Monasteries in pre-Viking Mercia" in Midland History, volume 10 (1985). ISSN 0047-729X
  • Williams, Gareth, "Mercian Coinage and Authority" in Michelle P. Brown & Carol A. Farr (eds), Mercia, an Anglo-Saxon kingdom in Europe. Leicester: Leicester University Press, 2001. ISBN 0-8264-7765-8
  • Yorke, Barbara, "The Origins of Mercia" in Michelle P. Brown & Carol A. Farr (eds), Mercia, an Anglo-Saxon kingdom in Europe. Leicester: Leicester University Press, 2001. ISBN 0-8264-7765-8

Pranala njaba[besut | besut sumber]