Coldplay

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Coldplay
Coldplay members standing side-by-side onstage wearing costumes inspired by French revolutionaries
Coldplay kala taun 2009. Saka kiwa tumuju tengen: Chris Martin, Guy Berryman, Jonny Buckland, Will Champion
Pratélan latar wuri
Paraban
  • Pectoralz (1996–97) * Starfish (1997–98)
SakaLondon, England, United Kingdom
Génre
Mangsa akarya1996–saiki
Labèl
Sing magepokan
Sana jaringancoldplay.com
Anggota

Coldplay ya iku band rok saka Inggris kawangun ing taun 1996 déning vokalis uga keyboardis Chris Martin lan gitaris Jonny Buckland ing University College London (UCL).[5] Sawisé kawangun ing jeneng Pectoralz, Guy Berryman gabung ing grup iki dadi bassis banjur ganti jeneng dadi Starfish.[6] Will Champion gabung dadi drummer lan backing vokalist, dadi anggota kang pungkasan. Phil Harvey asring diarani dadi anggota kalima déning band iki.[7] Ing taun 1998, banjur band iki ngganti jenengé dadi Coldplay [8] sadurungé ngrekam lan ngeculaké telung EPs: Safety ing taun 1998 lan Brothers & Sisters lan The Blue Room ing taun 1999. The Blue Room ya iku album kang sepisanan rilis ing labèl utama, sawisé tandha asta kanggo Parlophone.[9]

Coldplay ngrambah moncèr ing donya dumadakan saka tembang "Yellow" ing taun 2000, ngiring ing taun kang padha saka dhebut album Parachutes, kang dadi nominasi kanggo Mercury Prize. Album kang kapindho, Rush Getih kanggo Sirah (2002), dirilis kanggo pangalembana kritis lan menang anugrah kalebu NME's Album of the Year. Sabanjuré, X&Y, laris ing taun 2005, nampa koméntar positif, sanadyan sawatara kritikus rumangsa yèn iku rada ala kanggo mènèhi leluhur. Album studhio kang kapapat, Viva la Vida or Death and All His Friends (2008), diprodhuksi déning Brian Eno lan éntuk koméntar positif uga éntuk sawatara nominasi Grammy Award lan menang ing 51st Grammy Awards.[10] Ing Oktober 2011, Coldplay ngrilis album studhio sing kalima, Mylo Xyloto, kang bisa tekan pucuk dhuwur ngliwati 34 nagara lan dadi album rock paling laris ing nagara Inggris taun 2011, nanging nampa koméntar-koméntar campuran.[11] Ing Mèi 2014, Coldplay ngrilis nem album, Ghost Stories, kang uga nampa koméntar campuran lan dadi ing urutan paling ndhuwur sawatara nasional. Ing Dhésèmber 2015, Coldplay rilis album kapitu, A Head Full of Dreams, kang ngrambah urutan ndhuwur kaloro ing pasar utama, nanging rerata nampa koméntar campur antarané apik lan ala.

Coldplay wis menangaké 62 anugrah saka 209 nominasi ing saindhenging karir, kalebu sangang Brit Awards—menang Best British Group kaping papat—limang MTV Video Music Awards lan pitung Grammy Awards saka 31 nominasi. Coldplay wis ngedol punjul 80 yuta cathetan ing donya, nggawé dhèwèké salah siji saka ing seniman musik kang kondhang ing donya.[12] Ing Desèmber 2009, wong-wong kang maca kalawarti Rolling Stone milih Coldplay dadi golongan papat-artis paling apik saka taun 2000-an. Coldplay wis dijurung warna-warna sosial lan pulitik, kaya ta kampanye Oxfam's Make Trade Fair lan Amnesty International. Coldplay uga wis nindakaké proyèk amal kalebu Band Aid 20, Live 8, Sound Relief, Hope for Haiti Now: A Global Benefit for Earthquake Relief, One Love Manchester, The Secret Policeman's Ball, Sport Relief lan UK Teenage Cancer Trust.[13]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b Deusner, Stephen M. (1 June 2009). "Coldplay: LeftRightLeftRightLeft | Album Reviews". Pitchfork. Dijupuk 11 September 2011. 
  2. a b Dowling, Stephen (19 August 2005). "Entertainment | Are we in Britpop's second wave?". BBC News. Dijupuk 11 September 2011. 
  3. a b "Coldplay, Satriani Copyright Lawsuit Dismissed". 15 September 2009. 
  4. a b "Yahoo – Coldplay album 'Ghost Stories'". 15 January 2015. 
  5. Ali, Mehreen F. (26 November 2005). "All That Is Cold play". Dawn. Diarsip saka sing asli ing 1 June 2008. Dijupuk 1 May 2008. 
  6. (Roach 2003, k. 19)
  7. "Newsreel: An appeal to Wikipedia enthusiasts". coldplay.com. Dijupuk 7 May 2016. 
  8. "Newsreel: An appeal to Wikipedia enthusiasts". coldplay.com. Dijupuk 22 September 2014. 
  9. "Coldplay to Quit". Dailystar.co.uk. Dijupuk 22 September 2014. 
  10. "Nominations for the 51st Grammy Awards". USA Today. 3 December 2008. Dijupuk 28 December 2008. 
  11. "Coldplay, Noel Gallagher and Foo Fighters revealed as biggest selling rock acts of 2011". NME.COM. 17 January 2012. Dijupuk 22 September 2014. 
  12. McCormick, Neil (14 December 2015). "Coldplay: 'Rock music has nowhere left to go’". The Telegraph. 
  13. (Roach 2003, k. 122)

Wacan candhaké[besut | besut sumber]