Cepogo

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Cepogo/Cepaga (Dysoxylum desyflorum) yaiku tuwuhan kang arep ora bisa ditemukake maneh ning Jawa, lan kari dadi warisan jenenge sing bisa langgeng dadi jeneng pirang pirang desa. Miturut penelitian K.Heyne ing njero buku Tumbuhuhan Berguna Indonesia I-IV (Badan Penelitian lan Pengembangan Kehutanan Departemen Kehutanan,1987), diandharake yen cepogo yaiku sajenise tuwuhan alas sing akeh digawe kayune pas jaman biyen.m


Tuwuhan cepogo dhuwure iso nganti tekan 30 - 40 meter lan diameter watang kayune iso luih 1 meter. Kayune cukup kuwat, atos, abot lan tahan banyu. Wernane kuning enom sampek abang coklat lan kileng kileng. Ing jaman biyen kayu cepogo akeh dadi bahan gawe prabotan omah tangga utawa jembatan. Masyarakat ning Jawa ngasi bisa sampek madani kualitas kayu cepogo padha karo kayu Jati.


Kayu cepogo ing jaman biyen akeh digawe nggawe roda gerobak (pedati). Amarga, kayune gampang digawe, tahan air, lan saumpama digawe papan omah metu ambu arum sing nyegerake. Ngelingake kualitas kayu cepogo sing cukup kuwat lan apik gawe keperluan, layake pembudidaya saperlu mbangun maneh. Amarga, masyarakat Jawa bener-bener kelangan jinis jinis kaya kayu kaya ngene iki, sawetara kabutuhan kayu bangunan ing zaman saiki terus mudhak.[1]


Arane Desa[besut | besut sumber]

Desa- desa ing Jawa Wetan/Jawa Tengah/DIY sing migunakake jeneng cepogo dadi jeneng desa, yaiku :

No Desa/Kelurahan Kecamatan Kabupaten
1 Cepogo Cepogo Boyolali
2 Cepogo Kembang Jepara
3 Cepangan Warungasem Batang


Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Santoso, Imam Budhi (2017). Suta Naya Dhadap Waru. Yogyakarta: Interlude. kk. Halaman 1. ISBN 978-602-6250-42-1.