Bugang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Bugang artine yaiku kembang sing cukul ning tanduran perdu, cukule ngadeg tegak sewaktu masih enom duweni rambut sing alus ning cukulane. Ning Sumatera, uwong-uwong Melayu nandur kayu gambir, sejen maning wong Sunda nandur kembang bugang.

Senajan wis sue ana ning pulau Jawa, masyarakat umum durung akeh ngenal tanduran iki kepanjing ana keguna ane kanggo menusa. mung bae, ana sebagian ning daerah tertentu, kayae wis kenal, lan weruh manfaat lan gunane, mulane aran tanduran iku sering dadi aran panggonan.

Aran kembang bugang (Clerodendron calamitosum) sampai sekien ana wong sing durung weruh. sejeroe informasi, keanane mung bisa dicatét minangka "tanduran liar". artine durung ngalami pembudidayaan intensif lan terus-terusan. sewise muncul era pengobatan herbal sing sumbere sing tanduran, potensi kembang bugang mulai diwerui maning.

Keakehan tanduran iki bisa kanggo wijil atawa steak gagang. Ngerawate ora angel. Perlu nyiram sing cukup, perlu dijaga kedik kelembaban lemah lan ngupai pupuk dasar. sebagian tanduran sing digunaaken yaiku godong lan akare. sing hasil penelitian laboratorium olih-olihe data bahwasane kembang bugang ngandung akehe bahan kimia, kaya saponin, flavonoid, polifenol, alkaloid, lan kalium.[1]

Aran Genah[besut | besut sumber]

Desa-desa ning Jawa Timur/ Jawa Tengah/ DIY sing nganggo aran bugang aran desa nyaiku :

  1. Desa Bugangan Kecamatan Semarang Timur Kabupaten Semarang
  2. Desa Bugangan Kecamatan Kedungwuni Kabupaten Pekalongan

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Santosa, Iman Budhi. Suta naya dhadhap waru : manusia Jawa dan tumbuhan. Yogyakarta. ISBN 9786026250421. OCLC 1040082743.