Beno Gutenberg

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Beno Gutenberg

Beno Gutenberg ya iku penemu penyebab lindhu.[1] Beno Gutenberg lair ing Darmstadt, Jerman taun 1889.[1] Bapake ya iku wong kang duwé pabrik sabun.[1] Bapake péngin yèn anaké dadi sawijining pengusaha, lan bisa nerusaké usahane mau.[1] Nanging Beno luwih seneng sinau ngèlmu kawruh tininmbang sinau babagan bisnis.[1] Taun 1907, dhèwèké kuliyah lan ketemu karo ilmuwan Emil Wiechert, wong kang nyipta seismograf (piranti pendeteksi lindhu).[1] Emil marai Beno ngoprasikake seismograf.[1] Kanthi nggunakaké seismograf ciptaane Emil, candhaké Beno bisa nindakaké paneliten ngenani penyebab lindhu ing Pasisir Nurwègen nganti Gottigen (Jerman).[1] Asile, dhèwèké bisa mbuktikake manawa lindhu tektonik disebabake déning obahing lempeng bumi.[2] Lempeng bumi ya iku lempeng watu raksasa kang ana ing jero bumi.[2] Lempeng-lempeng mau kemambang ing dhuwur lapisan mentel bumi kang lunak lan terus obah.[2] Amrga obah, mula bisa tabrakan.[2] akibat perang donya, Beno kepeksa mandhegake panelitennya.[2] apamaneh bapake tinggal dunya ing perang.[2] kedadeyan mau, ndadèkaké Beno ngurus perusahaane bapake.[2] nanging kanthi dhasar panelitene, ilmuwan jaman saiki bisa neliti srtuktur lapisan bumi lan lindhu kanthi luwih teliti.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 52
  2. a b c d e f g h Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 53

Ă