Bathik jawa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Bathik Jawa yaiku sawijining warisan budaya wong Indonésia. Mliginè dhaèrah Jawa kang dikuwasani kawit biyèn. Bathik Jawa nduwéni motif kang bèda. Bédané motif iki biasanè kadadèyan amarga motif-motif nduwéni arti, maksudè ora mung gambar ananging nduwéni arti kang èntuk saka leluhur, yaiku pangenut agama animisme, dinamisme utawa Hindhu lan Buddha. Bathik Jawa akéh ngrembaka ing dhaèrah Solo utawa kang biasa kasebut karo bathik Solo.

Bathik sejarahè asalè saka jaman simbah moyang kang kondhang saka abad XVII kang ditulis lan digambar ing godhong lontar. Wektu kui motif utawa pola bathik isih akèh bentuk kèwan lan tanduran. Nanging ing njero sejarah prangembakanè bathik kadadèyan prangrembaka, yaiku saka corak kèwan lan tanduran dadi motif abstrak kang mirip awan, réliéf candi, wayang beber lan sak panunggalanè. Sak banjurè saka corak lukisan karo seni dékorasi sandhangan, jedhul seni bathik tulis sing kondhang saiki.

Jinis lan corak bathik tradhisional ana akeh, nanging corak lan variasiné padha karo filosofi lan budaya saben dhaérah kang werna-werna. Budaya bangsa Indonèsia kang menika kecagak uwis nglairaké werna-werna corak lan jinis bathik tradhisional karo ciri kasé dhèwè.[1]

Rujukan[besut | besut sumber]


  1. Anindito., Prasetyo, (2010). Batik : karya agung warisan budaya dunia (ed. Cet. 1). [Yogyakarta]: Pura Pustaka. ISBN 9789791706209. OCLC 688645162.