Bathik jawa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Bathik Jawa ya iku sawijining warisan budaya wong Indonésia. Mliginé dhaérah Jawa kang dikuwasai kawit biyèn. Bathik Jawa nduwéni motif kang bèda. Bédané motif iki biasané kadadèyan amarga motif-motif nduwéni arti, maksudé ora mung gambar ananging nduwéni arti kang èntuk saka leluhur, ya iku pangenut agama animisme, dinamisme utawa Hindhu lan Buddha. Bathik Jawa akèh ngrembaka ing dhaérah Solo utawa kang biasa kasebut karo bathik Solo.

Bathik sejarahé asalé saka jaman simbah moyang kang kondhang saka abad XVII kang ditulis lan digambar ing godhong lontar. Wektu kui motif utawa pola bathik isih akèh bentuk kèwan lan tanduran. Nanging ing njero sejarah prangembakané bathik kadadèyan prangrembaka, ya iku saka corak kèwan lan tanduran dadi motif abstrak kang mirip awan, rèliéf candi, wayang beber lan sakpanunggalané. Sak banjuré saka corak lukisan karo seni dèkorasi sandangan, jedhul seni bathik tulis sing kondhang saiki.

Jinis lan corak bathik tradhisional ana akeh, nanging corak lan variasiné padha karo filosofi lan budaya saben dhaérah kang werna-werna. Budaya bangsa Indonèsia kang menika kecagak uwis nglahiraké werna-werna corak lan jinis bathik tradisional karo ciri kasé dhéwé.[1]

Rujukan[besut | besut sumber]


  1. Anindito., Prasetyo, (2010). Batik : karya agung warisan budaya dunia (ed. Cet. 1). [Yogyakarta]: Pura Pustaka. ISBN 9789791706209. OCLC 688645162.