Baros

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Baros iku aran wit-witan. Ning Jawa, sing dasaré penelitian K. Heyne ning buku Tumbuhan Berguna Indonesia I-IV (Badan Penelitian dan Pengembangan Kehutanan Departemen Kehutanan, 1987), ana papat. Baros (Garcinia celebica), baros (Garcinia dulcis), baros (Michelia velutina), lan baros (Magnolia blumei). Sedengané miturut vérsi séjéné, baros yaiku aran lokal wit, sing nduwèni aran latin Manglieti glauca.

Gambaran umum wit baros, dhuwuré bisa nyampé 15 m. Tapi, ukuran tengah wité mung kira-kira 30 cm. Kayuné rada alot lan ning Sumatera sering digawé kanggo gagang kampak. Selanjué baros (Garcinia dulcis), arang-arang dibudidayakaken ning Jawa lan wohé asring digunakaken kanggo panganan.[1]

Aran-aran désa[besut | besut sumber]

Désa-désa ning Jawa Wétan/Jawa Tengah/DIY sing nggunakaken aran baros minangka aran désa yaiku:

  1. Kalibaros, Pekalongan Wétan, Pekalongan
  2. Baros, Ketanggungan, Brebes

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Santosa, Iman Budhi. Suta naya dhadhap waru : manusia Jawa dan tumbuhan. Yogyakarta. ISBN 9786026250421. OCLC 1040082743.