Baros

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

[1]Baros iku aran wiwitan. Ning Jawa, sing dasaré penelitian K. Heyne ning buku Tumbuhan Berguna Indonesia I-IV (Badan Penelitian dan Pengembangan Kehutanan Departemen Kehutanan, 1987) ana papat. Baros (Garcinia celebica),baros (Garcinia dulcis), baros (Michelia velutina), baros (Magnolia blumei). Sedengané miturut vérsi séjéné, baros yaiku aran lokal wit, sing nduwéni aran latin Manglieti glauca.

Gambaran umum wit baros (Garcinia celebica), duwuré nyampé 15 m. Tapi, ukuran tengah wité mung kira-kira 30 cm. Kayuné rada alot lan ning Sumatera sering digawé kanggo gagang kampak. Selanjué baros (Garcinia dulcis), arang-arang dibudidayakaken ning Jawa, lan wohé sering digunakaken kanggo panganan.

Aran-aran genah[besut | besut sumber]

Désa-désa ning Jawa Timur/Jawa Tengah/DIY sing nggunakaken aran baros minangka aran désa yaiku:

Désa/Kelurahan Kecamatan Kabupatén

  1. Kalibaros Pekalongan Timur Pekalongan
  2. Baros Ketanggungan Brebes

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Santosa, Iman Budhi. Suta naya dhadhap waru : manusia Jawa dan tumbuhan. Yogyakarta. ISBN 9786026250421. OCLC 1040082743.