Asam lemak

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Struktur Asam lemak jenuh kaliyan asam lemak boten jenuh

Asam Lemak (Basa Inggris: fatty acid, fatty acyls) kalebet asam lemah ingkang ing salebetipun toya bakal kaoksidhasi sapérangan.[1] Padatan asam lemak fasenipun cuwèr utawi padhet ing suhu ruwang (27 °C).[1] Sansaya panjang ranté karbon ingkang nyusun, sansaya gampil mbeku kaliyan ugi sansaya awrat anggènipun ajèr.[1] Asam lemak saged réaksi kaliyan senyawa sanès mbentuk senyawa lipida.[1] Senyawa lipida kasebat asring dipunpanggihaken ing selabetipun badan organisme ingkang nggadhahi gina kusus ing panyusunan sèl organisme.[1] Sawatawis jinis senyawa lipida kasebat antawisipun prostaglandin, wax, trigliserida, gliserofosfolipida, sfingolipida, kaliyan glikofosfolipida.[1]

Sipat fisis asam lemak[besut | besut sumber]

  1. Gumantung panjangipun atom C kaliyan boten jenuhipun asam lemak ingkang nyusun.[2]
  2. Titik lebur asam lemak C genep = panjangipun C.[2]
  3. Titik lebur = gunggungipun roncèn rangkep.[2]
  4. TAG (3 asam lemakipun 12 C) = padhet ing suhu badan.[2]
  5. TAG (3 asam lemak C18:2) = cuwèr ing suhu sangandhapipun 0o C.[2]
  6. Kasil gliserol alam padatanipun ngandhut asam lemak campuran miturut ginanipun.[2]
  7. Lipip mémbran kedah dados cuwèran, boten jenuh tinimbang lipid simpenan.[2]
  8. Lipid ing satunggalipun tiyang ing suhu atis (kutub) inggih punika asam lemak boten jenuh.[2]

Jinis asam lemak[besut | besut sumber]

Asam lemak ugi kalebet ing asam alkanoat utawi asam karboksilat ingkang suhunipun inggil (nggadhahi ranté karbon langkung saking 6).[1] Asam lemak saged dipunpérang dados kalih, inggih punika asam lemak jenuh kaliyan asam lemak boten jenuh.[1] Asam lemah jenuh namung nggadhahi roncèn tunggal ing antawisipun atom-atom karbon panyusunipun.[1] Déné asam lemak boten jenuh nggadhahi paling sekedhik setunggal roncèn rangkep ing antawisipun atom-atom panyusunipun.[1] Kalih jinis roncèn ing asam lemak punika ingkang njalari bèntenipun sipat fisik antawisipun asam lemak setunggal kaliyan sanèsipun.[1]

Pirsani ugi[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k (id)Asam Lemak(dipunundhuh 1 Desember 2012)
  2. ^ a b c d e f g h (id)Jinis Asam lemak(dipunundhuh 1 Desember 2012)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Asam_lemak&oldid=1060785"