Asem lemak

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Asam lemak)
Jump to navigation Jump to search
Struktur Asam lemak jenuh kaliyan asem lemak boten jenuh

Asam Lemak (Inggris: fatty acid, fatty acyls) kalebet asem lemah ingkang ing salebetipun toya bakal kaoksidhasi sapérangan.[1] Padatan asem lemak fasenipun cuwèr utawi padhet ing suhu ruwang (27 °C).[1] Sansaya panjang ranté karbon ingkang nyusun, sansaya gampil mbeku kaliyan ugi sansaya awrat anggènipun ajèr.[1] Asam lemak saged réaksi kaliyan senyawa sanès mbentuk senyawa lipida.[1] Senyawa lipida kasebat asring kapanggih ing selabetipun badan organisme ingkang gadhah gina kusus ing panyusunan sèl organisme.[1] Sawatawis jinis senyawa lipida kasebat antawisipun prostaglandin, wax, trigliserida, gliserofosfolipida, sfingolipida, kaliyan glikofosfolipida.[1]

Sipat fisis asem lemak[besut | besut sumber]

  1. Gumantung panjangipun atom C kaliyan boten jenuhipun asem lemak ingkang nyusun.[2]
  2. Titik lebur asem lemak C genep = panjangipun C.[2]
  3. Titik lebur = gunggungipun roncèn rangkep.[2]
  4. TAG (3 asem lemakipun 12 C) = padhet ing suhu badan.[2]
  5. TAG (3 asem lemak C18:2) = cuwèr ing suhu sangandhapipun 0o C.[2]
  6. Kasil gliserol alam padatanipun ngandhut asem lemak campuran miturut ginanipun.[2]
  7. Lipip mémbran kedah dados cuwèran, boten jenuh tinimbang lipid simpenan.[2]
  8. Lipid ing satunggalipun tiyang ing suhu atis (kutub) inggih punika asem lemak boten jenuh.[2]

Jinis asem lemak[besut | besut sumber]

Asam lemak ugi kalebet ing asem alkanoat utawi asem karboksilat ingkang suhunipun inggil (gadhah ranté karbon langkung saking 6).[1] Asam lemak saged dipunpérang dados kalih, inggih punika asem lemak jenuh kaliyan asem lemak boten jenuh.[1] Asam lemah jenuh namung gadhah roncèn tunggal ing antawisipun atom-atom karbon panyusunipun.[1] Déné asem lemak boten jenuh gadhah paling sekedhik satunggal roncèn rangkep ing antawisipun atom-atom panyusunipun.[1] Kalih jinis roncèn ing asem lemak punika ingkang njalari bèntenipun sipat fisik antawisipun asem lemak satunggal kaliyan sanèsipun.[1]

Ugi pirsani[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h i j k Asam Lemak(dipunundhuh 1 Dhésèmber 2012)
  2. a b c d e f g h Jinis Asam lemak(dipunundhuh 1 Dhésèmber 2012)