Amanojaku

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Amanojaku utawa Amanjaku (天 邪鬼, "roh-roh jahat") yaiku makhluk jahat sing dikwasani setan ing folklor Jepang.

Mitologi[besut | besut sumber]

Iki biasane diterangake minangka jinis oni cilik lan dianggep bisa ngundang kepinginan sing ala lan bisa ngundang tumindak ala.

Amanojaku asale saka mitologi kuno ing Jepang, ma, im sing asli iku misteri. Amanojaku dikira asale saka mitologi kuno Shinto Belief. Amanozako, Amenosagume, lan Amenowakahiko nggunakake aspek sing padha karo Amanojaku iki. Umume dipercaya manawa Amanojaku asale saka siji utawa kabeh.

Crita sing paling misuwur babagan Amanojaku yaiku crita Uriko hime. Ing crita iki, ana sing ora duwe anak sing enom nemokake bocah wadon ing Melon. Wong-wong mau nuli mulih lan digawa dadi anaké dhéwé lan dijenengake Uriko. Uriko Hime tuwuh dadi wong wadon enom sing ayu, lan ing sawijining dina panjaluk supaya njaluk omah-omah karo Uriko Himepun. Kanthi seneng banget wong tuwa Uriko Hime menyang kutha kanggo tuku mas kawin lan nyiapake palakrami. Sadurunge lunga, dheweke ngelingake supaya ora mbukak lawang kanggo sapa wae.

Ora suwé, Uriko Hime krungu nuli gempur ing lawang. "Uriko hime, tulung aku mlebu!" Dheweke ora gelem mbukak lawang. Swara mau mangsuli, "Yen sampeyan ora mbukak lawang, paling ora mbukak celah ing jendela. . . "

Kanthi anteng, Uriko hime mbukak jendela menyang omahe sethithik. Sanalika dheweke mbukak tangan nganggo driji dawa nyemplung ing celah ing jendela lan nyenyet jendela. Ternyata siji ing njaba yaiku Amanojaku! Amanojaku mlumpat ing Uriko hime, lan nyuwek pangagemane. Wanita enom iki berjuang kanggo nyawane, nresep lan nendhang setan Amanojaku, nanging dheweke ora kuwat. Amanojaku pungkasane nyuwil gulu Uriko Hime. Uriko Himepun seda.

Amanojaku ora mandheg ing kana, dheweke nguliti Uriko hime lan nyandhang kaya klambi, lan nyamar dadi Uriko Hime. Nalika wong tuwane bocah wadon teka ing omah, wong-wong iki bodho mikir yen isih wadon isih urip.

Akhire dina kawinan wis teka. Wong tuwane Uriko Hime nggawa Amanojaku sing disamar iki menyang bojone Uriko Hime. Nanging, gagak ing wit cedhak kasebut nggawe swara lan ngelingake wong tuwane Uriko Hime dudu Uriko Hime sing nyata. Dheweke uga mrentah supaya nyekel Uriko Hime lan adus nganti kulit Uriko Hime peeled lan menehi tampilan Amanojaku.

Amanojakupun nyoba uwal, nanging wong tuwa loro ngoyak dheweke karo wong liya. Pungkasane, Amanojakupun dicekel lan tiwas amarga Dihajar Masarakat.


Agama[besut | besut sumber]

Amanojaku umume dianggep asale saka Amanosagume (天 探 女), dewa jahat ing mitologi Shinto, sing nduwe kuwalitas lan kemampuan sing konflik karo amanojaku sing nalisir karo kemampuan kanggo ndeleng ati, "sétan sing senengane mesum".

Makhluk kasebut uga mlebu ing pamikiran Buddha, mungkin liwat sinkretisme karo yaksha, ing endi iki dianggep beda karo agama Buddha. Umumé diterangake minangka dipepet lan ditawan Bishamonten utawa salah sawijining Shitennō. Ing konteks iki, uga diarani jaki (邪鬼). Dewa Bishamonten ing agama ing Jepang nganggo jirah Wesi sing dihiasi sirah Amanojaku.

Budaya Popular[besut | besut sumber]

Ing manga Nura: Kebangkitan Klan Yokai, amanojaku sing jenenge Awashima dicethakake dadi wong lanang ing wayah awan lan wong wadon ing wayah wengi.

Ing manga Urotsukidōji, Amano Jyaku minangka protagonis titular.

Ing anime Ghost Stories, amanojaku ora sengaja disegel ing kucing kucing karakter utama.

Ing video vidéo Touhou Project Double Dealing Character, panggung 5 tahap yaiku amanojaku sing jenenge Seija Kijin sing nduweni kemampuan kanggo ngaktifake.

Ing Kertu Ejaan Mustahil Putaran, Seija Kijin minangka protagonis.

Ing spinoff ZUN sing digawe kanggo Comic-con ing Jepang, Emas Rush, Seija Kijin uga protagonis. Nanging, ZUN ora nate ngeculake game kanggo masarakat.

Ing game Shin Megami Tensei, amanojaku mateni lan mangan ibu protagonis lan nyamarake awake.

Ana grup taiko ing Tokyo sing diarani "Taiko Shūdan Amanojaku".

Ing film "Sepuluh Bengi Impian" adhedhasar novel Natsume Soseki, ana Amanojaku sing mbantah wanita ing Fifth Night.

Ing seri musik "Kisah Kitsune lan Demon" / "狐 と 鬼 の 話" (umume diarani "Seri Onibi") dening produser musik Jepang -MASA Kerja DESIGN- ana karakter sing jenenge Shikyou (死 凶) yaiku Amanojaku sing fungsine minangka antagonis seri.

Ing anime Dororo, karakter utama ketemu Amanojaku ing episode 14 saka 1969 seri lan episode 19 saka seri 2019.

Cathetan[besut | besut sumber]

Yōmi Hyaku Monogatari: Amanojaku

Bake Bake Zukan: Amanojaku

Gogen Yurai Jiten: Amanojaku


Kamus Pandaemonium: Amanosagume

Japanese Buddhism Photo Dictionary: Jyaki Dhemit


Shiten'nō Zō no Ohanashi


Link njaba[besut | besut sumber]

Fujino Bunraku 2001

Terjemahan saka https://en.m.wikipedia.org/wiki/Amanojaku uga sumber liyane ditambahake: http://www.daftarhantu.web.id/amanojaku/