Al-Mustadrak ala ash-Shahihain

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Al-Mustadrak ala ash-Shahihain (Basa Arab: المستدرك على الصحيحين) ya iku kitab koleksi hadits kang disusun déning Hakim al-Naisaburi (w. 405 H) kang kandele nganti limang jilid. Al-Hakim nyusun kitab iki taun 393 H (1002 M) nalika panjenengané umur 72 taun. Kitab iki ngemot 9045 hadits[1]. Panjenengane kandha yèn sekabehing hadits kang ana ing jerone minangka hadits shahih miturut syarat (metode kang digunakaké) Imam Bukhari lan utawa Imam Muslim[2]. Nanging kitab iki éntuk atur sapala kang manéka warna saka para ulama.

Kritik[besut | besut sumber]

Gambar:Al-Mustadrak alaa al-Sahihain 2.jpg
Lima jilid kitab Al-Mustadrak ala ash-Shahihain

Kitab Al-Mustadrak karya Al-Hakim nuwuhaké kontroversi, nalika Al-Hakim ngaku wis ngoreksi Al-Bukhari lan Muslim meh 9000 hadits kang kudune dilebokake kekarone ing kitab Shahihne, amarga hadits-hadits mau dianggep déning Al-Hakim wis jumbuh karo syarat (kriteria) kekarone utawa salah saijine, utawa duwé sanad kang shahih nanging ora jumbuh karo kriteria salah sijiné saka keduanya. Kritik marang kitab Al-Mustadrak iki jalaran Al-Hakim katindakake amarga gampang banget anggoné mbiji keshahihane marang hadits-hadits kang ora shahih.

Rujukan[besut | besut sumber]

Wikisource
Arabic Wikisource has original text related to this article:
  1. Cacah iki kajupuk saka mukadimah Mukhtasar Istidrak Adz-Dzahabi karya Ibnu Mulaqqin, 8–9 [1]
  2. arshad. "Major Collections of Hadith". Members.cox.net. Diarsip saka sing asli ing 2002-08-09. Dijupuk 2010-06-10. 

Cithakan:Literatur hadits Sunni