Agastyaparwa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Agastyaparwa punika satunggiling seratan ing basa Jawi Kina gancaran. Agastya punika satunggaling resi légendharis. Isinipun:

Sang Dredhasyu matur taken dhateng ramanipun, bagawan Agastya, bab warni-warni: ingkang kathah ugi mèmper ingkang dipungelaraken wonten ing Serat Brahmandapurana. Kados ta: punapa sababipun déné tiyang minggah swargi utawi kecemplung ing naraka.

Cariyosipun pokokipun werni-werni, dados mèmper bauwarna isinipun.

Agastyaparwa ya iku karya sastra Jawa Kuna kang awujud gancaran. Isiné meh padha (mirib) Brahmandapurana. Sanajan Agastyaparwa katulis nganggo basa Jawa Kuna, nanging akèh saloka2 nganggo basa Sansekerta.

Isiné babagan pawongan suci kang mau sang jagongan lan njaluk pamulang marang bapake sang bagawan Agastya. Salah sijining bab kang diomongake ya iku bab wong kang munggah swarga lan wong kang nyemplung neraka.[1]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. Jan Gonda, 1933-1936, ‘Agastyaparwa’, diterbitkan, diterjemahkan dan diberi komentar dalam jurnal BKI 90:329-419, 92:389-458 dan 94:223-285.