Adaptasi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Wikifikasi

Sedaya utawi sapérangan saking artikel punika prayogi dipun wikifikasi.

Adaptasi punika caranipun organisme supaya saged nyesuaikaken kalean lingkungan ingkang ngandap. Fungsinipun adaptasi menika :

  1. Kagem pikantuk banyu, hawa, lan nutrisi
  2. Supados saged adaptasi kalean kondisi fisik, kajaba temperatur, cahaya lan panas.
  3. Supaya saged bertahan saking musuhipun kalean saged reproduksi
  4. Saged ngerespon perubahan ing lingkungan ngandap.

Jenisipun Adaptasi[sunting | Owah sumber]

Adaptasi jenisipun wonten 3, inggih menika :

Adaptasi Morfologi[sunting | Owah sumber]

Adaptasi morfologi menika, bentukipun salira ingkang nyesuaiken kagem kebutuhanipun urip. Kajaba :

Paruh[sunting | Owah sumber]

Elang kagungan paruh ingkang kiyat lan rahang ngandap melengkung kalean tajem kagem nyengkrem mangsanipun.

Akar[sunting | Owah sumber]

Akar-akar ing gurun menika, kageman akar ingkang kiyat kagem nyerem banyu. Menawi akar hawa ingkang taneman bakau, kagem pernapasan uatawi respirasi.

Gigi-gigi khusus[sunting | Owah sumber]

Gigi kewan karnivora utawi ingkang nedha daging, adaptasinipun dadosaken waja dados papat waja taring ingkang gedhe lan runcing. Fungsinipun kagem nangkep mangsa, lan waja geraham ingkang tajem ing pucuk kagem ngoyak utawi nyabik-nyabik mangsanipun.

Adaptasi Fisiologi[sunting | Owah sumber]

Adaptasi fisiologi menika, fungsi fisiologis ingkang nyesuaiken kagem kebutuhanipun urip. Kajaba :

Kelenjar bau busuk[sunting | Owah sumber]

Musang punika saged miyosaken bau ingkang busuk saking cairan ingkang disemprotaken saking lubang sisi dubur.

Kantong tinta[sunting | Owah sumber]

Cumi kagem kantong tinta menika supados saged ngelindungi awak saking musuh utawi predator.

Adaptasi Tingkah Laku[sunting | Owah sumber]

Adaptasi tingkah laku menika adapatasi uatawi penyesuaian tingkah laku. Tuldhanipun :

Pura-pura tidur atau mati[sunting | Owah sumber]

Kewan ingkang ngelakoaken adaptasi menika tupai Virginia. Tupai menika tilem lan nutup soca, meanwi wonten predator ingkang nyedhak. Dados ketinggalipun tupai menika sampun mati.

Migrasi[sunting | Owah sumber]

Ikan Salem ing Amerika utara, migrasi kagem endog-endog ikan salem. Ikan salem uripe menika ing laut. Ikan salem ingkang ageng, umur 4 ngantos 7 tahun, kempal ing pantai barat Amerika Utara lan sareng-sareng nuju kali. Ing kali menika Ikan salem sing lanang, ngetoaken sperma ing nduwuripun endog-endog menika. Ikan salem ingkang sampun ngetoaken sperma biasanipun mati. Endog-endog menika urip ing banyu tawar, menawi sampun ageng sareng-sareng nuju laut.

Pranala Njaba[sunting | Owah sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Adaptasi&oldid=876321"