Adhaptasi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Adaptasi)

Adaptasi punika caranipun organisme supaya saged nyesuaikaken kaliyan lingkungan ingkang ngandap. Fungsinipun adhaptasi punika:

  1. Kagem pikantuk banyu, hawa, lan nutrisi
  2. Supados saged adhaptasi kaliyan kondisi fisik, kajaba temperatur, cahya lan panas.
  3. Supaya saged bertahan saking musuhipun kaliyan saged reproduksi
  4. Saged ngerespon owah-owahan ing lingkungan ngandap.

Jenisipun Adaptasi[besut | besut sumber]

Adaptasi jenisipun wonten 3, inggih punika:

Adaptasi Morfologi[besut | besut sumber]

Adaptasi morfologi punika, bentukipun salira ingkang nyesuaiken kagem kebutuhanipun urip. Kajaba:

Paruh[besut | besut sumber]

Garudha kagungan paruh ingkang kiyat lan rahang ngandap melengkung kaliyan tajem kagem nyengkrem mangsanipun.

Akar[besut | besut sumber]

Akar-akar ing ara-ara punika, kageman akar ingkang kiyat kagem nyerem banyu. Manawi akar hawa ingkang taneman bakau, kagem pernapasan uatawi respirasi.

Gigi-gigi mirunggan[besut | besut sumber]

Gigi kéwan karnivora utawi ingkang nedha daging, adaptasinipun dadosaken waja dados papat waja taring ingkang gedhé lan runcing. Fungsinipun kagem nangkep mangsa, lan waja geraham ingkang tajem ing pucuk kagem ngoyak utawi nyabik-nyabik mangsanipun.

Adaptasi Fisiologi[besut | besut sumber]

Adaptasi fisiologi punika, fungsi fisiologis ingkang nyesuaiken kagem kebutuhanipun urip. Kajaba:

Kelenjar bau busuk[besut | besut sumber]

Musang punika saged miyosaken bau ingkang busuk saking cuwèran ingkang disemprotaken saking lubang sisih dubur.

Kantong tinta[besut | besut sumber]

Cumi kagem kantong tinta punika supados saged ngelindungi awak saking musuh utawi predator.

Adaptasi Tingkah Laku[besut | besut sumber]

Adaptasi tingkah laku punika adapatasi uatawi penyesuaian tingkah laku. Tuldhanipun:

Pura-pura tidur atau mati[besut | besut sumber]

Kéwan ingkang ngelakoaken adhaptasi punika tupai Virginia. Tupai punika tilem lan nutup soca, meanwi wonten predator ingkang nyedhak. Dados ketinggalipun tupai punika sampun mati.

Migrasi[besut | besut sumber]

Ikan Salem ing Amérika utara, migrasi kagem endhog-endhog ikan salem. Ikan salem uripé punika ing laut. Ikan salem ingkang ageng, umur 4 ngantos 7 taun, kempal ing pasisir barat Amérika Utara lan sareng-sareng nuju kali. Ing kali punika Ikan salem sing lanang, ngetoaken sperma ing nduwuripun endhog-endhog punika. Ikan salem ingkang sampun ngetoaken sperma limrahipun mati. Endog-endhog punika urip ing banyu tawar, manawi sampun ageng sareng-sareng nuju laut.

Pranala njaba[besut | besut sumber]