Adaptasi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Wikifikasi

Sedaya utawi sapérangan saking artikel punika prayogi dipun wikifikasi.

Adaptasi punika caranipun organisme supaya saged nyesuaikaken kalean lingkungan ingkang ngandap. Fungsinipun adaptasi punika :

  1. Kagem pikantuk banyu, hawa, lan nutrisi
  2. Supados saged adaptasi kalean kondisi fisik, kajaba temperatur, cahaya lan panas.
  3. Supaya saged bertahan saking musuhipun kalean saged reproduksi
  4. Saged ngerespon perubahan ing lingkungan ngandap.

Jenisipun Adaptasi[besut | besut sumber]

Adaptasi jenisipun wonten 3, inggih punika :

Adaptasi Morfologi[besut | besut sumber]

Adaptasi morfologi punika, bentukipun salira ingkang nyesuaiken kagem kebutuhanipun urip. Kajaba :

Paruh[besut | besut sumber]

Garudha kagungan paruh ingkang kiyat lan rahang ngandap melengkung kalean tajem kagem nyengkrem mangsanipun.

Akar[besut | besut sumber]

Akar-akar ing ara-ara punika, kageman akar ingkang kiyat kagem nyerem banyu. Menawi akar hawa ingkang taneman bakau, kagem pernapasan uatawi respirasi.

Gigi-gigi khusus[besut | besut sumber]

Gigi kéwan karnivora utawi ingkang nedha daging, adaptasinipun dadosaken waja dados papat waja taring ingkang gedhé lan runcing. Fungsinipun kagem nangkep mangsa, lan waja geraham ingkang tajem ing pucuk kagem ngoyak utawi nyabik-nyabik mangsanipun.

Adaptasi Fisiologi[besut | besut sumber]

Adaptasi fisiologi punika, fungsi fisiologis ingkang nyesuaiken kagem kebutuhanipun urip. Kajaba :

Kelenjar bau busuk[besut | besut sumber]

Musang punika saged miyosaken bau ingkang busuk saking cairan ingkang disemprotaken saking lubang sisi dubur.

Kantong tinta[besut | besut sumber]

Cumi kagem kantong tinta punika supados saged ngelindungi awak saking musuh utawi predator.

Adaptasi Tingkah Laku[besut | besut sumber]

Adaptasi tingkah laku punika adapatasi uatawi penyesuaian tingkah laku. Tuldhanipun :

Pura-pura tidur atau mati[besut | besut sumber]

Kéwan ingkang ngelakoaken adaptasi punika tupai Virginia. Tupai punika tilem lan nutup soca, meanwi wonten predator ingkang nyedhak. Dados ketinggalipun tupai punika sampun mati.

Migrasi[besut | besut sumber]

Ikan Salem ing Amerika utara, migrasi kagem endog-endog ikan salem. Ikan salem uripe punika ing laut. Ikan salem ingkang ageng, umur 4 ngantos 7 tahun, kempal ing pasisir barat Amerika Utara lan sareng-sareng nuju kali. Ing kali punika Ikan salem sing lanang, ngetoaken sperma ing nduwuripun endog-endog punika. Ikan salem ingkang sampun ngetoaken sperma biasanipun mati. Endog-endog punika urip ing banyu tawar, menawi sampun ageng sareng-sareng nuju laut.

Pranala Njaba[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Adaptasi&oldid=1080661"