Abu'l-Hasan Mihyar al-Daylami

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Abu'l-Hasan Mihyar al-Daylami (mati taun 1037) ya iku pujangga basa Arab saka Daylamite nalika periode Buyid.[1] Puisi-puisi Mihyar didominasi metafor lan dhèwèké uga nulis ing jènre warna-warna, salah sawijining jènre ya iku ghazal,[2] Dhéwéké uga nulis elegi kanggo Ali lan Husayn ibn Ali.[2]

Sadurungé, Mihyar nganut Zoroastrianisme (majusi) nanging sabanjuré dhèwèké dadi mualap Shia Islam mèlu guruné sing padha-padha pujangga.[1][2][3][4] Ibn Khallikan ngomong yèn Mihyar disendhu sawiji kenalan krana nyempad sakabat NabiMuhammad.[1]

Ibu Khallikan, sing kandha yèn karya-karyané Mihyar akèh cacahé nganti ana patang volume, duwé panemu yèn tulisané Mihyar "macak alusing budi lan gunging pamikir."[1] Nanging, gagrag puisi Mihyar dianggep "palsu lan mung turunan."[2]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b c d Ibn Khallikan's Biographical dictionary, 3 By Ibn Khallikan, pg. 517-520
  2. a b c d Encyclopedia of Arabic literature, Volume 2 By Julie Scott Meisami, Paul Starkey, pg.525
  3. A Literary History of Persia from the Earliest Times Until Firdawsh By Edward Granville Browne, pg. 207
  4. The preaching of Islam: a history of the propagation of the Muslim faith By Sir Thomas Walker Arnold, pg. 180