Évaporator

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Salah satu jinis evaporator, yaitu rotary evaporator

Evaporator ya iku sawijining piranti kang duwéni fungsi nowahi sebageyan utawa sekabehane sawijining pelarut saka sawijining larutan saka bentuk cair dadi uap.[1] Evaporator duwéni rong prinsip dasar, kanggo nijolake panas lan anggo misahake uap kang kabntuk saka cairan.[2] Evaporator umume kasusun saka telung bageyan, ya iku pangijol panas, bageyan evaporasi (panggonane cairan umub banjur kumebul), lan pamisah kanggo misahake uap saka cairan banjur dilebokake ing kondenser (kanggo diembunake/kondensasi) utawa ing piranti liyane.[2] Asil saka evaporator (produk kang diakrepake) biyasane bisa arupa padatan utawa larutan berkonsentrasi.[1] Larutan kang wis dievaporasi bisa wae kasusun saka pirang-pirang komponen volatil (gampang nguap).[1] Evaporator biyasane digunakake ing industri kimia lan industri panganan.[1] Ing industri kimia, tuladhane uyah kang digawe saka banyu asin jenuh (minangkka tuladha saka proses pemurnian) ing evaporator.[1] Evaporator ngowahi air dadi uap, nyisakake residu mineral ing evaporator.[1] Uap dikondensasekake dadi banyu kang wis diilangake uyahe.[1] Ing sistem pandinginan, efek pandinginan kabentuk saka penyerapan panas déning cairan pandingin kang umub kanthi cepet (panguapan mbutuhake energi panas).[1] Evaporator uga digunakake kanggo mroduksi banyu ngombe, ya iku misahake banyu segara utawa zat kontaminasi liyane.[1]

Jinis-jinis[besut | besut sumber]

Evaporator kaperang dadi pirang-pirang jinis, ya iku:

  • Submerged combustion evaporator ya iku evaporator kang dipanasake déning geni kang murub ing ngisore lumahing cairan, ya iku nalika gas kang panas padha mbentuk gelembung ngliwati cairan.[1]
  • Direct fired evaporator ya iku evaporator kanthi pangapiyan langsung ya iku nalika geni lan pembakaran gas dipisahake saka cairan umub lumantar dinding wesi utawa permukaan kanggo manasake.[1]
  • Steam heated evaporator ya iku evaporator kanthi pemanasan stem ya iku nalika uap utawa uap liyane kang bisa dikondensasi ya iku sumber panas nalika uap terkondensasi ing siji sisi saka lumahing pamanas lan panas ditranmisi lumantar dinding tekan cairan kang umub.[1]

Delengen uga[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l (en)Hill M. 2004. Concise Encyclopedia of Chemistry. New York: McGraw-Hill.
  2. ^ a b (en)Hui YH. 2006. Handbook of Food Science, Technology, and Engineering, Volume 3. Boca Raton: Taylor & Francis Group. Hal:102-11. ISBN 1-57444-551-0
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Évaporator&oldid=1000984"