Wijèn

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Wijèn
Tanduran wijèn
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
(unranked): Angiosperms
(unranked): Eudicots
(unranked): Asterids
ordo: Lamiales
kulawarga: Pedaliaceae
Genus: Sesamum
Species: S. indicum
Jeneng binomial
Sesamum indicum
L.

Wijèn iku tanduran asli saka Afrika Khatulistiwa, ing tlatah sing dhuwuré 1000 mèter saka sadhuwuré lumahing banyu segara.[1] Kembangé tumancep ing antarané kelenjar, pangé cendhek lan godhongé wernané ungu lan putih.[1] Mahkota kembangé ana rambuté lan ngilu (lendir) kaya kelopaké.[1] Kembangé wujudé kaya tabung mbengkong mengisor.[1] Saben woh wijèn bisa ngasilaké luwih saka 50 wiji wijèn.[2] Wiji wijèn nduwèni ambu kang wangi.[2] Saliyané kanggo bahan panganan, wijèn uga bisa digunakaké kanggo obat.[2]

Dat kang ana ing sajeroné wiji wijèn kayata: gliserida (asam oléat, linoléat, palmitat, stéarat, miristinat), sesamin, sesamolin, sesamol, lignans, pedaliin, plantéose, sitokrom C, protèin, prantosa, vitamin A, B1, lan Vitamin É.[2]

Klasifikasi[sunting | sunting sumber]

Wijèn diklasifikasike kaya ing ngisor iki:[3]

  1. Kingdom: Plantae
  2. Subkingdom: Tracheobionta
  3. Super Divisi: Spermatophyta
  4. Divisi: Magnoliophyta
  5. Kelas: Magnoliopsida
  6. Sub Kelas: Asteridae
  7. Ordo: Scrophulariales
  8. Famili: Pedaliaceae
  9. Genus: Sesamum
  10. Spesies: Sesamum indicum L.

Manfaaté Wijèn[sunting | sunting sumber]

Wijèn akeh gunané, Bisa kanggo tolak balak penyakit, pangobatan, lan perawatan.[2] Kanggo preventif wijèn isa digunakaké nyegah rambut rontok, kanker, rambut uwanen, stroke, hipertènsi lansapanunggalané.[2] Kanggo pengobatan, wijèn digunakaké kanggo ngobati watuk, katarak, dhiaré, kencing nanah, kencing manis, sembelit, bèsèr, rématik, lan sapanunggalané.[2]


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d (id)Protein Tinggi Biji Wijen (diakses tanggal 8 Maret 2011)
  2. ^ a b c d e f g (id)Wijen (diaksès tanggal 8 Maret 2011)
  3. ^ (id)Klasifikasi Wijen
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Wijèn&oldid=829547"