Wayang Kulit Gagrag Banyumasan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Wayang Kulit Gagrag Banyumasan, yaiku pagelaran wayang kanthi napas Banyumasan. Ing tlatah iki ana 2 (rong) gagrag, yaiku gagrak kidul gunung lan gagrag lor gunung. Wayang kulit gagrag Banyumasan iki kenthel karakyatane ing pagelaran.

Umume critane ora beda adoh karo panggonan liyane ing tanah Jawa. Bedane kang paling ketara yaiku ing paraga Bawor. Bawor iki kaya Bagong. Awake lemu, cendhek, lan lucu. Yen Bagong iku putra ragile Semar, Bawor iku pembarep.

Dhalang-dhalang kang nggelar gagrag iki antara liya: Ki Sugito Purbacarito, Ki Sugino Siswacarito, lan Ki Suwarjono.


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.