Vlad Ţepeş

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Vlad the Impaler and the Turkish Envoys. Painting by Theodor Aman.
Transylvanian Saxon engraving from 1462 depicting Vlad Țepeș
Représentation tirée des chroniques de Brodoc montrant Vlad Țepeș dînant devant des exécutions par empalement.
Vlad the Impaler as Pontius Pilate judging Jesus Christ. National Gallery, Ljubljana, 1463.[citation needed]
A woodcut depicting Vlad Țepeș published in Nuremberg in 1488 on the title page of the pamphlet Die geschicht dracole waide.
Gambar:VladBustSig.jpg
Bust of Vlad the Impaler near the birthplace plate
Vlad III Dracula
Pangeran Wallachia
250px
Potret terkenal dari Vlad III Dracula[1][2]
Mréntah 1448; 1456–1462; 1476
Miyos November atau Desember 1431[1]
Schäßburg, Transylvania, kerajaan Hongaria
Tilar donya Desember 1476[1]
Bucharest, Wallachia
Garwa 1. seorang wanita terhormat Transylvania yang tidak diketahui
2. Ilona Szilágyi
Wangsa House of Drăculești (cabang dari House of Basarab)
Bapa Vlad II Dracul
Ibu Cneajna dari Moldavia

Vlad III, Pangeran Wallachia (c. 1431 – Desember 1476), dipuntèpang dados Vlad Ţepeş (Romanian: Vlad Țepeș Cithakan:IPA-ro utawi Dracula (dalam Basa Indonesia asring dipunuwali dados Drakula), inggih punika pangeran Wallachia ingkang gadahi kuasa ing taun 1448, lajèng ing 1456 ngantos 1462 lan ing taun 1476.[3]

Ing sejarah, Vlad misuhur badhè perlawananipun kaliyan èkspansi Kesultanan Utsmaniyah[4] lan hukuman kejam ing oiyambakipun ngelampahi ing musuh-musuhipun.[5]

Vlad III misuhur amargi mènginspirasi nama karaktèr vampir ing novel Bram Stoker taun 1897, Drakula.[5]

Asma[sunting | sunting sumber]

Asma wikingipun Drăculea (ugi dipunsebat "Drakulya"), adedasar pinten-pinten dokumen, menika "putra sang naga", amargi ramanipun, Vlad II Dracul, ingkang nampi julukan kasebut amargi piyambakipun sampun gabung kaliyan Ordo Naga (Order of the Dragon). Dracul, asalipun saking basa Latin Draco, menika "dragon", inggih punika asalipun saking tembung ing basa Yunani Δράκων (Dracon). Ing basa Rumania, Drac menika "iblis".

Julukan mekaten, "Țepeș" ("Penyula") asalipun saking karemenanipun nghukum tiyang kaliyan cara ing sula. Ing basa Turki Ottoman, menika dipuntepang kaliyan asma "Kazıklı Voyvoda" ingkang menika "Pangeran Penyula".

menika gesangipun, piyambakipun nyerat asmanipun ing saben dokumen kaliyan asma Wladislaus Dragwlya utawi Drakwlya.[6]

Masa mudi[sunting | sunting sumber]

Vlad lahir ing Sighișoara (Hungaria: Segesvár), Transylvania (dados saking kerajaan Hungaria), ing musim dingin taun 1431 saking Vlad II Dracul, lan menika cucu saking Mircea the Elder. Ibunipun dipunyakini menika istri kaping kalih saking ayahipun, Putri Cneajna saking Moldavia, anak sulung saking Alexandru cel Bun.[7]. piyambakipun gadah kalih kakak tiri, Mircea II lan Vlad Călugărul, lan adik tiri, Radu cel Frumos.

ing wanci lahir lahir, ayahipun ingkang saged angsal julukan the Dragon (Basa Rumania: Dracul) menika ing perjalanan ing Nuremberg kangge kawigatosan Ordo Naga. ing wanci berumur gangsal taun, Vlad nampi dados anggora Ordo.[1]

  |pritnf("Vlad de Dracul Tepes");

Kesultanan Utsmaniyah utawi Turki[sunting | sunting sumber]

Dados musuh utama Dracula, Kesultanan Utsmaniyah ananging mbenci Dracula.[8] piyambakipun nate mbantai prajurit Kesultanan Utsmaniyah ing Tirgoviste, mbakar pemuda pelajar Turki ing Wallachia, memaku topi utusan Kesultanan Utsmaniyah ingkang supe melepas topi[9], menyula 30.000 pedagang Turki.[8]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d Florescu, Radu R. & McNally, Raymond T. (1989). Dracula, prince of many faces: his life and his times. Little, Brown and Company. ISBN 0-316-28655-9.
  2. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng Ambras
  3. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng Dracula
  4. ^ Count Dracula's Legend
  5. ^ a b "Vlad III". Encyclopædia Britannica Online. 2010. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/631524/Vlad-III. Retrieved 26 May 2010.
  6. ^ http://hrcak.srce.hr/file/19561
  7. ^ Dracula: Prince of Many Faces", Florescu lan McNally, halaman 45
  8. ^ a b Cneajna, Hyphatia.(2010). Dracula: Pembantai Umat Islam ing Perang Salib Hal.104,107,110-114,117. Yogyakarta: Navila Idea
  9. ^ Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng vampir2

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Vlad_Ţepeş&oldid=835612"