Trem ing Paris

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Cithakan:Infobox Paris Network generic

Trem di jalur T1 di Bobigny.
Trem di jalur T2 di Issy-les-Moulineaux.
Jalur T3
Trem beroperasi di jalur T4.

Jalur trem dipunoperasikaken ing Paris déning otoritas transportasi umum RATP, ingkang ugi ngoperasikaken Métro de Paris lan manéka operasi bus. Kutha punika kagungan sekawan jalur lan wonten ing rantaman badhé dipuntambah satunggal.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Wiwit taun 1855 dumugi 1938, Paris dipunlayani déning sawijining jaringan trem dawa, ngrumiyini Metro sepalih abad. Akhir saking rute trem generasi kapisanan, nuju Versailles, dipuntutup taun 1957.

Kanthi tenaga-kuda, trem Paris migunakaken uap, lajeng mesin pneumatik, lan listrik.

Rèl kabel ingkang operasi wonten ing Belleville wiwit taun 1891 dumugi taun 1924 asring dipunanggep minangka jalur trem.

Generasi trem énggal kapisanan ing Paris, jalur T1 dipunbikak taun 1992, kanthi jalur T2 taun 1997, T4 tanggal 18 November 2006, lan T3 tanggal 16 Desember 2006. Wonten ing Januari 2007, konstruksi T8dèrèng dipunwiwiti.[1]

Jalur[sunting | sunting sumber]

T1[sunting | sunting sumber]

Jalur T1 ngubungaken Saint-Denis kaliyan Noisy-le-Sec, paralèl nuju wates lér kutha Paris. Dipunbikak taun 1992, lan dipuntambahi nuju Noisy-le-Sec pungkas nalika taun 2003. Perpanjangan kilén nuju Asnières lan Gennevilliers dipunjadwalaken bikak taun 2010, lan kalajengaken dhateng Nanterre dipunrantam. Perpanjangan ngétan nuju Montreuil lan stasiun RER Val de Fontenay ugi karantam.

T2[sunting | sunting sumber]

Jalur T2 (Trans Val-de-Seine) ngubungaken La Défense kaliyan Issy-les-Moulineaux ing kilén Paris. Dipunbikak taun 1997, kathah - kathahipun ing margi dhateng nengen SNCF.

Amargi kesuksésan jalur punika (65.000 penumpang saben dinten) trem kasebut dipuntambah dawanipun taun 2005, nambah kapasitas saben trem dados 440 panumpang.

2 proyèk perpanjangan dipunrantam rampung ing taun 2009: perpanjangan ngalér nuju Bezons, lan ngétan nuju Porte de Versailles, sawijining titik pindhah dhateng lan saking Metro jalur 12 lan jalur T3.

T3[sunting | sunting sumber]

Dipunbikak tanggal 16 Desember 2006, jalur T3 minangka trem modérn kapisanan ing kutha Paris. Dipunkenal minangka Tramway des Maréchaux amargi ndhèrèkaken margi wonten ing rute pertahanan Thiers muteri Paris (dipunbangun taun 1941-45) lan dipunsukani nama kanthi nama manéka marsekal Napoleon (maréchaux). Jalur punika ngubungaken stasiun RER Boulevard Victor ing bagéyan kilén arondisemen XVe kaliyan stasiun metro Porte d'Ivry ing arondisemen XIIIe.

Jalur punika dipunprakirakaken ngangkut 100.000 panumpang saben dinten.

Rantaman perpanjanganngliputi jalur nuju Porte de Charenton taun 2011 lan Porte de la Chapelle.

T4[sunting | sunting sumber]

Jalur T4 minangka sawijining jalur trem-kereta api, nindakaken operasi ing sapérangan jalur SNCF, ngubungaken stasiun RER Bondy kaliyan stasiun Aulnay-sous-Bois. Dipunbikak tanggal 18 November 2006. Boten kados jalur trem sanèsipun ing Île-de-France, T4 dipunoperasikaken déning SNCF.

Jalur karantam[sunting | sunting sumber]

T8[sunting | sunting sumber]

Rantaman perpanjangan jalur trem candhakipun inggih punikah konstruksi jalur ke-5 - kanthi nomor T8 - ngubungaken stasiun metro Châtillon - Montrouge kaliyan Viroflay Rive Droite jalur rèl Transilien Paris - Saint Lazare. Konstruksinipun kajadwal wiwit taun 2006.[2]

TVM[sunting | sunting sumber]

Jalur bis Trans-Val-de-Marne, ingkang mbentang ing lajur bis khusus lan katujokaken kanggé nyamektakaken angkutan cepet tenggara Paris ing département Val-de-Marne, dipunoperasikaken déning RATP. Éwadéné kanthi wiwitan T, jalur punika sanès minangka bagéyan saking jaringan trem.

Proyek masa depan[sunting | sunting sumber]

Jalur prospektif sanèsipun ingkang dipunkajengaken utawi ing pambangunan:


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ http://www.ratp.info/orienter/tramway.php Rute jalur trem ing situs web resmi RATP (basa Perancis)
  2. ^ http://extension-reseau.ratp.fr/ Informasi perpanjangan resmi RATP (basa Perancis)

Cithakan:Jalur Trem Metro Perancis

Cithakan:RATP Paris

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Trem_ing_Paris&oldid=843350"