Teluk Aden

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Peta Teluk Aden taun 1860

Teluk Aden iku sawijining teluk sing dumunung ing Samudra Hindia, antara Yaman ing Jazirah Arab bagéan kidul lan Somalia ing Afrika. Ing sisih kulon-lor teluk iki kagandhèng karo Segara Abang liwat selat Babul Mandib.

Minangka lalu lintas banyu segara kanggo pangeboran lenga patra andadèkaké Teluk Aden wigati banget tumrap ekonomi donya. Teluk iki uga nduwèni akèh variasi iwak, koral lan kéwan liyané amarga polusiné mung sethithik. Plabuhan utama ing saubengé yakuwi Aden ing Yaman lan Berbera ing Somalia.

Kaamanan ing tlatah iki isih mutawatiri amarga Yaman lan Somalia kaloroné isih durung pati stabil. Teluk Aden minangka panggonan utama kanggo pembajakan, saéngga mbebayani tumrap pelayaran. Saliyané iku, Teluk Aden uga rawan terorisme kanthi anané pangeboman kapal USS Cole lan tanker lenga Prancis uga kena serangan teroris ing papan iki.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Teluk_Aden&oldid=821290"