Pananggalan Maya

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Tanggalan Maya)
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gambar La Mojarra Stela 1, kolom paling kiwa nuduhake penanggalan sistem panjang kang tegese taun 8.5.16.9.7 utawa 156 Sadurunge Masehi [1]

Pananggalan Maya yaiku sistem pananggalan kang disusun dening sawijining bangsa kang dikenal kanthi jeneng Maya. Pananggalan iki diciptakalke nalika jaman Baktun kaping-6 (sekitar taun 747-353 SM)[2]. Puncak kajayaan saka peradaban Suku Maya ana ing taun 250-900 M. Suku Maya ndadekake pananggalan maya dadi pathokan lan ukuran kanggo nentokake kedadean kang dialami dening Suku Maya. Suku Maya uga nganggep tanggalane dadi wujud visual ngenani lakune wektu kang ngambarake kepiye urip iku.[3] Nganti tekan saiki saora-orane ana 20 sistem pananggalan Suku Maya lan 15 sistem wis disebarake ana kanggo disinauni, dene 5 sistem liyane isih dirahasiakake dening para pemangku adat Suku Maya.[3]
Saka 15 macem sistem kalender suku maya kuwi nyathet pergerakan srengenge, wulan, planet-planet kang katon, mangsa panen, lan uga siklus kauripan srangga. [3]
Pananggalan Suku Maya kang wis misuwur yaiku Tanggalan Tzolkin (Tzolk'in) kang umure 260 dina lan Pananggalan Haab (Ha’ab) kang umure 365 dina.[3]
Gabungan saka kekaron tanggalan mau rampung sakwise 52 Haab utawa sekitar 52 taun Pananggalan Grégorian. [3]
Saliyane kuwi ana uga Pananggalan Itung Dawa (Long Count) kang umuré 13 Baktun (siklus) utawa yèn diitung nganggo pananggalan Grégorian lewih saka 5.126 taun, yaiku diwiwiti nalika tanggal 11 Agustus 3114 Sadurunge Masehi (Kalender Gregorian) utawa 6 September 3113 Sadurungé Masèhi (Pananggalan Julian)[4] nganti tekan rampung yaiku tanggal 21 Desember 2012 Masehi (Tanggalan Gregorian). [3] Sistem Petungan Panjang iki migunakake basis petungan 20, dena tanggalan modern saiki migunakake basis petungan 10. Ewadena suwene wektu saBaktun yaiku 144.000 hari.[3]


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ http://www.en.wikipedia.org, diakses tanggal 2 Oktober 2010
  2. ^ Dr. Jose Arguelles, The Mayan Factor: Path Beyong Technology, Bear & Company, 1973
  3. ^ a b c d e f g Abu Fatiah Al-Adnani, Kiamat 2012: Antara Ramalan, Sains dan Tinjauan Nubuat Akhir Zaman, Granada Mediatama, 2009, ISBN 978-979-18040-4-2
  4. ^ Vincent H. Malmstrom, Cycles of the Sun, Mysteries of the Moon: The Calendar in Mesoamerican Civilization. Chapter 6: The Long Count: The Astronomical Precision, University of Texas Press, 1997, ISBN 0-292-75197-4
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pananggalan_Maya&oldid=832011"