Skizofrénia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Schizophrenia
Klasifikasi lan bahan-bahan èksternal
Eugen Bleuler (1857–1939) pencipta istilah "Schizophrenia" pada 1908
ICD-10 F20
ICD-9 295
OMIM 181500
DiseasesDB 11890
MedlinePlus 000928
eMedicine med/2072  emerg/520
MeSH F03.700.750

Skizofrénia inggih punika diagnosis psikiatri ingkang nggambaraken gangguan méntal ingkang dipuntandhani déning kbèntenipun antawis persèpsi kaliyan realitas. Distorsi persèpsi saged dipunpengaruhi déning gangsal indra, inggih punika halusinasi, delusi paranoid utawi anèh. Gangguan punika saged nyerang kawula muda. Diagnosa dipunpundut saking pasien ingkang dipunamati perilaku punika. Saneos punika Skizofrénia inggih punika mboten sami kalih gangguan identitas disasosiatif, saderengipun punika Skizofrenia dipunmaknai dados gangguan ingakng gadhahi kepribadian ganda, ananging punika mboten ngoten. Skizofrénia tembung ingkang dipunterjemahaken dados, belah pikiran. Dipunpundhut saking basa Yunani schizéin (misahaken) lan phren (pikiran) dipundadosaken dening Eugen Bleuler ing taun 1908, ingkang dipunmaksudaken kangge ngambaraken pamisahan fungsi antawisipun kepribadian, pikiran, memori kalian persepsi. Bleuler ngambaraken gejala utamanipun dados 4 inggih punika: rata ingkang saged dados pengaruh, Autisme, gangguan ing asosiasi ide kalian Ambivalensi.[1]

Faktor Saking Skizofrénia[sunting | sunting sumber]

Ingkang nyebabkaken penyakit Skizofrenia inggih punika:

  1. Riwayat Skizofrenia ing kaluarga
  2. Premorbid, ingkang dipuntandai, curiga, eksentrik, implusivitas.
  3. Strees
  4. Status sosial ekonomi ingkang ngandhap

Skizofrénia saged dipunbentenaken dados kalih inggih punika:

  • Skizofrénia Tipe I :

Skizofrénia Tipe I dipuntandai dening nonjolaken gejala ingkang positif kados, halusinasi, delusi, lan assosiasi longgar.

  • Skizofrénia Tipe II

Skizofrénia Tipe II dipuntandai kalih gejala ingkang negatif kados penarikan tiyang, apati, lan mboten merhatikaken piyambakipun.[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)www.news-medical.net(dipuntingali tanggal 23 Agustus 2011)
  2. ^ (id)www.resep.web.id(dipuntingali tanggal 24 Agustus 2011)

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Skizofrénia&oldid=832301"