Seppuku

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Ilustrasi ritual seppuku saking Sketches of Japanese Manners and Customs, oleh J. M. W. Silver, Illustrasi dening Native Drawings, Reproduksi ing Faksimili deningy Means of Chromolithography, London, 1867
Rekonstruksi ritual seppuku jangkep karo kostum ritual lan pemenggal kepala (kanggo kaperluan difoto)
Ilustrasi samurai kang areng nindakake seppuku

Seppuku (切腹? arti harfiah: "ngetok weteng") yaiku sawijine ritual bunuh diri kang ditindakake dening samurai ing Jepang kanthi cara nyuwek weteng banjur ngetokne usus minangka tandha kanggo mbalekne nama apike sakwise ora ngrampungake kwajiban utawa kangge kepentingan warga. Seppuku jaman biyen dilakoni dening samurai.[1] Seppuku ditulis nggae aksara kanji, yakuiu: 切 (kiru) karo 腹 (hara). Aksara kanji dingge kiru kenek diwaca setsu (ucapan Tionghoa) sing berarti kethok, sementara aksara kanji dingge hara iso diwaca fuku (ucapan Tionghoa) sing berarti weteng.

Seppuku iku kagolong kode kehormatan bushido, dilakoni cara sukarela dening samurai kang pengen mati terhormat tinimbang disiksa dening mungsuh, utawa wujud ukuman mati marang samurai kang nglakokake pelanggaran abot, utawa nindakake kelakuan kang ngisin-ngisini. Ritual ngethok weteng pas seppuku dilakoni ing ngarepe para saksi, samurai nancepake pedhang, biasane gawe tantō ing arah weteng, banjur diobahake ngethok weteng saka kiwa manengen.[2]

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Ing papan liya seppuku luwih kerep diarani harakiri (腹切り, arti harfiah: "ngethok weteng"),[3] Harakiri ditulis nggunakake aksara kanji, nanging urutan aksarane diwalek ditambahi okurigana.

Istilah harakiri wiwit dikenal donya kulon nalika wong Eropa sing manggon ing Jepang dadi saksi prastawa seppuku kang dadi pratandha Restorasi Meiji taun 1868.[4] Miturut Sumiko Ōhashi ing Malraux no Shi no Ishiki to Nihon-teki na Mono (Kesadaran Kematian menurut Malraux dan Hal-Hal Kejepangan) wong Eropa sing ndelok samurai kang nglakoni seppuku dadi kaget. Tembung harakiri ana ing kamus ensiklopedia Larousse taun 1873.[4]

Ing basa Jepang, seppuku diwaca miturut cara Tionghoa (on'yomi) kang digawe ing basa tulis, sementara harakiri, yaiku cara waca asli Jepang (kun'yomi) karo lueih akeh digunakake ing pacelaton. Menurut Christopher Ross,

"Kata hara-kiri kerep dijelasne sebagai vulgarisme (ungkapan kasar), tapi sing asli salah pengertian. Hara-kiri yakiu cara maca aksara kanji menurut cara Jepang (kun-yomi); mergo wis dadi tradisi dingge ndisekne cara baca Tionghoa ndek pengumuman-pengumuman resmi, mek istilah seppuku-lah sing digae ndek pengumuman resmi. Dadi, hara-kiri yakiu istilah sing digae ndek percakapan, terus seppuku yakui istilah tertulis dingge tindakan sing podho."[5]

Oibara (kun'yomi: 追腹 atau 追い腹) atau tsuifuku 追腹 menurut cara waca on'yomi yakui praktek nglakoni seppuku karo samurai sakwise tuane mati.

Ndek basa Jepang, istilah jigai (自害?) berarti bunuh diri. Tapi istilah dingge bunuh diri ndek konteks modern yakui jisatsu (自殺?). Pas ndek literatur Barat, koyok ndek majalah seni bela diri, istilah jigai digae dingge bojo - bojo wedok samurai sing nglakoni bunuh diri.[6] Istilah jigai diperkenalne neng ndek bahasa Inggris kambek Lafcadio Hearn ndek bukune sing judule Japan: An Attempt at Interpretation,[7][8] Joshua S. Mostow nyatet bahwa Hearn salah ngerti, dikira jigai yakui mek digae dingge seppuku sing dilakoni kambek wong wedok.[9]

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "What Is Seppuku? By Kallie Szczepanski". http://asianhistory.about.com/od/asianhistoryfaqs/f/seppukufaq.htm. Retrieved 10 November 2013.
  2. ^ "The Deadly Ritual of Seppuku". http://www.samurai-weapons.net/samurai-history/the-deadly-ritual-of-seppuku. Retrieved 2010-03-28.
  3. ^ "The Free Dictionary". http://www.thefreedictionary.com/seppuku. Retrieved 10 November 2013.
  4. ^ a b Ōnuki, Akihito. "Seppuku o Megutte: André Malraux to Mishima Yukio 切腹をめぐって—アンドレ・マルローと三島由起夫". Bungei Kenkyū文芸研究 (Meiji University) (2005-03-26). https://m-repo.lib.meiji.ac.jp/dspace/handle/10291/7391. Retrieved 2013-11-25.
  5. ^ Ross, Christopher. Mishima's Sword, p.68.
  6. ^ Hosey, Timothy (December 1980). "Samurai Women". Black Belt. p. 47.
  7. ^ Hearn, Lafcadio (2005) [First published 1923]. Japan: An Attempt at Interpretation. p. 318.
  8. ^ Tsukishima, Kenzo (1984). ラフカディオ・ハーンの日本観: その正しい理解への試み [Lafcadio Hearn's Japan: An Attempt at Interpretation]. p. 48.
  9. ^ Mostow, Joshua S. (2006). "Iron Butterfly Cio-Cio-San and Japanese Imperialism". In Wisenthal, J. L.. A Vision of the Orient: Texts, Intertexts, and Contexts of Madame Butterfly. p. 190.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Seppuku&oldid=878273"