Seppuku

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Ilustrasi ritual seppuku saking Sketches of Japanese Manners and Customs, oleh J. M. W. Silver, Illustrasi dening Native Drawings, Reproduksi ing Faksimili dening Means of Chromolithography, London, 1867
Rekonstruksi ritual seppuku jangkep karo kostum ritual lan pemenggal kepala (kanggo kaperluan difoto)
Ilustrasi samurai kang areng nindakake seppuku

Seppuku (切腹? makna harfiah: "ngethok weteng") yaiku sawijine ritual nglalu kang ditindakake dening samurai ing Jepang kanthi cara nyuwek weteng banjur ngetokne usus minangka tandha kanggo mbalekne jeneng apike sakwise ora ngrampungake kwajiban utawa kanggo kapentingan warga. Seppuku jaman biyèn dilakoni déning samurai.[1] Seppuku ditulis nggae aksara kanji, yakuiu: 切 (kiru) karo 腹 (hara). Aksara kanji dingge kiru kenek diwaca setsu (pocapan Tionghoa) sing maknané kethok, déné aksara kanji dianggo hara bisa diwaca fuku (ucapan Tionghoa) sing tegesé weteng.

Seppuku iku kagolong kodhe kaurmatan bushido, dilakoni sacara sukarila déning samurai kang kepéngén mati kanthi kaurmatan tinimbang disiksa déning mungsuh, utawa wujud ukuman mati marang samurai kang nglakokaké pelanggaran abot, utawa nindakaké kelakuan kang ngisin-ngisini. Ritual ngethok weteng pas seppuku dilakoni ing ngarepe para saksi, samurai nancepake pedhang, biasane gawe tantō ing arah weteng, banjur diobahake ngethok weteng saka kiwa manengen.[2]

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Ing papan liya seppuku luwih kerep diarani harakiri (腹切り, arti harfiah: "ngethok weteng"),[3] Harakiri ditulis nggunakake aksara kanji, nanging urutan aksarane diwalek ditambahi okurigana.

Istilah harakiri wiwit dikenal donya kulon nalika wong Éropah sing manggon ing Jepang dadi saksi prastawa seppuku kang dadi pratandha Restorasi Meiji taun 1868.[4] Miturut Sumiko Ōhashi ing Malraux no Shi no Ishiki to Nihon-teki na Mono (Kesadaran Kematian menurut Malraux dan Hal-Hal Kejepangan) wong Eropa sing ndelok samurai kang nglakoni seppuku dadi kaget. Tembung harakiri ana ing kamus ensiklopedia Larousse taun 1873.[4]

Ing basa Jepang, seppuku diwaca miturut cara Tionghoa (on'yomi) kang digawé ing wujud basa tulis, déné harakiri, yaiku cara waca asli Jepang (kun'yomi) kang luwih akèh digunakake ing pacelaton. Miturut Christopher Ross,

"Kata hara-kiri kerep dijelasaké minangka vulgarisme (ungkapan kasar), ananging sing asli salah pengertèn. Hara-kiri yaiku cara maca aksara kanji miturut cara Jepang (kun-yomi); amarga istilah seppuku sing dianggo ing pengumuman resmi. Dadi, hara-kiri yakiu istilah sing dianggo ing pacelathon, déné seppuku yakuwi istilah katulis tumrap tindakan sing padha."[5]

Oibara (kun'yomi: 追腹 utawa 追い腹) utawa tsuifuku 追腹 miturut cara waca on'yomi yakuwi praktek nglakoni seppuku nganggo samurai sakwise tuane mati.

Ing basa Jepang, istilah jigai (自害?) maknané nglalu. Ananging istilah sing dianggo ngarani nglalu jroning kontèks modhèrn yakuwi jisatsu (自殺?). Ing literatur Kulon, kayadéné ing majalah seni bela diri, istilah jigai dianggo bojo - bojo samurai sing nglakoni nglalu.[6] Istilah jigai diperkenalne neng ndek bahasa Inggris kambek Lafcadio Hearn ndek bukune sing judule Japan: An Attempt at Interpretation,[7][8] Joshua S. Mostow nyatet bahwa Hearn salah ngerti, dikira jigai yakui mek digae dingge seppuku sing dilakoni kambek wong wedok.[9]

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "What Is Seppuku? By Kallie Szczepanski". http://asianhistory.about.com/od/asianhistoryfaqs/f/seppukufaq.htm. Retrieved 10 November 2013.
  2. ^ "The Deadly Ritual of Seppuku". http://www.samurai-weapons.net/samurai-history/the-deadly-ritual-of-seppuku. Retrieved 2010-03-28.
  3. ^ "The Free Dictionary". http://www.thefreedictionary.com/seppuku. Retrieved 10 November 2013.
  4. ^ a b Ōnuki, Akihito. "Seppuku o Megutte: André Malraux to Mishima Yukio 切腹をめぐって—アンドレ・マルローと三島由起夫". Bungei Kenkyū文芸研究 (Meiji University) (2005-03-26). https://m-repo.lib.meiji.ac.jp/dspace/handle/10291/7391. Retrieved 2013-11-25.
  5. ^ Ross, Christopher. Mishima's Sword, p.68.
  6. ^ Hosey, Timothy (December 1980). "Samurai Women". Black Belt. p. 47.
  7. ^ Hearn, Lafcadio (2005) [First published 1923]. Japan: An Attempt at Interpretation. p. 318.
  8. ^ Tsukishima, Kenzo (1984). ラフカディオ・ハーンの日本観: その正しい理解への試み [Lafcadio Hearn's Japan: An Attempt at Interpretation]. p. 48.
  9. ^ Mostow, Joshua S. (2006). "Iron Butterfly Cio-Cio-San and Japanese Imperialism". In Wisenthal, J. L.. A Vision of the Orient: Texts, Intertexts, and Contexts of Madame Butterfly. p. 190.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Seppuku&oldid=885132"