Semenanjung Koréa

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Korean Peninsula
Lokasi Semenanjung Korean
Peta Semenanjung Korean

Semenanjung Koréa (Hangul: 한반도 Han bando ing Koréa Kidul, 조선반도 Choson bando ing Koréa Lor) yaiku sawijining semenanjung ana ing Asia wétan, kang dawané watara 1.100 kilomèter menyang arah kidul dharatan Asia kontinental nganti tekan Samudra Pasifik lan diubengi Segara Jepang (ing Koréa dikenal kanthi jeneng "Segara Wétan") ing sisih wétan, Segara China Wetan ing sisih Kidul, lan Segara Kuning ana ing sisih kulon.[1] Semenanjung Korea saiki dibagi dadi rong negara yaiku Korea Kidul lan Korea Lor.[2] Sadurunge pecah lan dadi rong negara nalika Perang Dunia II, Korea yaiku sawijining entitas politik tunggal kang wilayahe ana ing sekitar Semenanjung Korea.[2] Perbatasan Semenanjung Korea ana ing sisih lor dianggep dadi wates politik antarane Korea Lor lan Republik Rakyat Cina (1.416 km) lan Rusia (19 km).[1] Perbatasan iki ana kanthi cara alami yaiku Kali Yalu (Amnok) lan Kali Tumen.[1]

Geografi[sunting | sunting sumber]

70 persen saka wilayah Semenanjung Korea awujud pegunungan lan lemah kang bisa diusahake kanggo lahan pertanian kang luwih cilik.[2] Jajaran pegunungan kang baris ana ing wilayah sebelah lor lan wetan, kanthi pucuk paling dhuwur yaiku Gunung Baekdu (2.744 m) ana ing wilayah wates karo Republik Rakyat Cina.[1] Dawané garis panté semenanjung Koréa yaiku 8.460 kilomèter, lan ana ing sisih kidul semenanjung ditemokaké lekukan kang ora rata lan teluk.[1] Pulau-pulau cilik kang jumlahe 3.579 mapan anaing sisih kidul lan kulon saka semenanjung iki.[1]


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Semenanjung_Koréa&oldid=831843"