Kali Tumen

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Koordinat: 42°25′47″N 130°36′41″E / 42.42972°N 130.61139°E / 42.42972; 130.61139

Kali Tumen

Location Tumen-River.png

Lokasi Sungai Tumen
Chinese name
Traditional Chinese: 圖們江
Simplified Chinese: 图们江
Jeneng Korea
Chosŏn'gŭl: 두만강
Hancha: 豆滿江
Jeneng Manchu
Manchu: 20px
(Tumen ula)
Jeneng Mongolia
Mongolian: Түмэн гол, Tümen gol
Jeneng Rusia
Russian: Туманная река, Tumannaya Reka

Kali Tumen utawa Kali Tuman yaiku kali kang dawané 521 km, kang dadi wates antarane negara Republik Rakyat Cina, Korea Lor, lan Rusia; hulu saka kali iki ana ing Gunung Baekdu lan ngalir nganti tekan Segara Jepang (Segara Wetan).[1] Kali iki ngalir ana ing Asia bagean lor-wetan, ing wates antarane RRC lan Korea Lor, lan antarane Korea Lor lan Rusia ana ing 17 kilometere terakhire sadurunge tekan Segara Jepang.[1] Kali iki dadi wates ana ing sisih kidul Provinsi Jilin ing Manchuria lan wates sisih lor provinsi Hamgyong Utara lan provinsi Yanggang ana ing Korea Lor.[1] Gunung Baekdu kang mapan ing wtes Cina-Korea Lor dadi sumber saka kali iki, lan uga dadi sumber saka Kali Yalu.[1] Jeneng kali iki asale saka sawijining tembung saka Mongolia tümen, kang duwe teges i "satus sewu" utawa samyriad.[1] Kali iki wis dicemari dening pabrik-pabrik kang ana ing sekitar kali tumeng iki ana ing Korea Lor dan Cina; nanging kali iki isih daya tarik kanggo wisatawan kang ana ing kawasan iku.[2] Ing Tumen, Jilin, Cina, yaiku sawijining papan kanggo berpesiar ana ing pinggiran kali kang ana warung kang bisa ndelok pemandangan kang ana.[1] Jeneng Rusia kali iki yaiku Tumannaya, tegese ana kabute.[2]


Cathetan SUku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f [1] Onishi, Norimitsu, "Tension, Desperation: The China-North Korean Border", October 22, 2006. Much of the information cited in this footnote comes from the captions to the large illustrated map published with the newspaper article and available online with it.
  2. ^ a b (id)www.britannica.com
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kali_Tumen&oldid=831845"