Rumpun basa Melayu-Polinesia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Rumpun basa Melayu-Polinesia
Distribusi
geografis:
Asia Kidul-wétan lan Pasifik
Klasifikasi
genetik
:

 Melayu-Polinesia
  Rumpun basa Melayu-Polinesia
Pembagian:
Central-Eastern
Dayak Darat utawa Land Dayak
Borneo Lor utawa North Borneo
Northwest Sumatra-Barrier Islands


Rumpun basa Melayu-Polinesia iku sawijining cabang utama saka rumpun basa Austronesia sing nyakup kabèh basa Austronesia sing dipituturaké ing njaba Taiwan lan duwé gunggung panutur watara 351 yuta jiwa. Sacara wiyar Basa-basa Melayu-Polinesia (MP) kabagi jroning 2 subklompok utama, Melayu-Polinesia Kulon lan Melayu-Polinesia Tengah bagéan Wétan.

Filsuf lan linguis asal Jerman Wilhelm von Humboldt sing taun 1834, jroning buku sing nembé ditulis, Über die Kawi-Sprache auf der Insel Java ("Ngenani basa Kawi ing pulo Jawa", 1836-39) ngripta jeneng "Melayu-Polinesia" kanggo nyebut rumpun basa sing sumebar saka pulo Madagaskar ing kulon tekan pulo Paskah ing wétan.

Jaman biyèn sadurungé basa pendhudhuk non-Han Tionghoa Taiwan disinaoni sacara becik, basa Austronesia disebut minangka basa Melayu-Polinesia sacara sakabèhané.

Basa Melayu-Polinesia duwé loro ciri khas, yaiku :

  • Sawijining sistem awalan (prefix), akiran (suffix), sisipan (infix) lan kombinasiné, lan
  • Réduplikasi (pangambalan kabèh utawa bagéan tembung) kanggo ngèksprèsiaké manéka pangaji: palemahan teges, pangambalan, pangembangan teges, karaméan lan liya-liyané.

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]