Roncèn kimia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Conto modhèl titik Lewis kang nggambaraké roncèn kimia antarané karbon C, hidrogen H, lan oksigen O. Panggambaran titik lewis iku salah siji saka usaha awal kimiawan jroning njlèntrèhaké roncèn kimia lan isih dipigunakaké sacara wiyar tekan sepréné.

Roncèn kimia iku sawijining prosès fisika kang duwé tanggung jawab jroning interaksi gaya tetarikan antarané loro atom utawa molekul kang nyebabaké sawijining senyawa diatomik utawa poliatomik dadi stabil. Panjlèntrèhan ngenani gaya tetarikan iki rumit banget lan dijlèntrèhaké déning èlèktrodinamika kuantum. Jroning praktèké, para kimiawan biyasané gumantung marang téori kuantum utawa panjlèntrèhan kualitatif kang kurang kaku (nanging luwih gampang kanggo dijelasaké) jroning njlèntrèhaké roncèn kimia. Sacara umum, roncèn kimia kang kuwat diasosiasikaké kanthi transfer èlèktron antarané loro atom kang silih partisipasi. Roncèn kimia njaga molekul-molekul, kristal, lan gas-gas diatomik tetep bebarengan. Saliyané iku roncèn kimia uga nemtokaké struktur sawijining dat.

Kakuwatan reroncèn kimia manéka banget variasiné. Umumé, roncèn kovalèn lan roncèn ion dianggep minangka roncèn "kuwat", éwadéné roncèn hidrogen lan roncèn van der Waals dianggep minangka roncèn "lemah". Babagan kang perlu digatèkaké yaiku yèn roncèn "lemah" kang paling kuwat bisa luwih kuwat tinimbang roncèn "kuwat" kang paling lemah.


Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Roncèn_kimia&oldid=851808"