Revolusi Donghak

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Revolusi Donghak

Revolusi Donghak utawa Revolusi Petani Donghak yaiku sawijining gerakan sosial kang ditindakake dening kaum Donghak taun 1890-an ing Korea.[1][2] Ing wulan Februari 1894, pemimpin radikal Tonghak kanthi aran Jeon Bong-jun nindakake pemberontakan marang pemerintah Dinasti Joseon kanthi ngumpulake kekuwatan pangikute ing Korea.[1] Kekuwatan pangikut Tonghak ngalahake pasukan pemerintahan ing pirang-pirang wilayah lan manggon ing ibukota propinsi Jeolla.[1] Pasukan Tonghak ngancem bakal ngepung ibukota kerajaan nalika panjaluke dituruti.[1] Ngadepi revolusi Tonghak, pemerintahan nindakake perjanjian karo salah sawijining wakil Tonghak, kanthi meneng-menengan njaluk tulung Cina supaya ngadepi sekte mau.[1]

Krungu rencana Korea ngjaluk tulung Cina, pemerintah Jepang uga melu campur-campur.[1] Ing wiwitan Juni 1894, sawise pasukansaka Cina teka, 20.000 pasukan Jepang mendarat ing pelabuhan Incheon.[1] Pasukan Jepang lan Cina nolak narik pasukane senajan dijaluki dening pemerintah Korea.[1] Pungkasane Perang Sino-Jepang mbedhos tanggal 25 Juli.[1] Ing perang iki kombinasi rong pasukan mau kasil anggone ngadepi revolusi Donghak.[1] Jepang bisa menangake perang lan mulai nyingkirake dominasi Cina ing dhuwure Korea.[1]

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k (Basa Inggris) Nahm. Ph. D, Andrew (2009). A Panorama of 5000 Years: Korean History. Hollym International Corp, Elizabeth, New Jersey. pp. 72, 83-84. ISBN 0-930878-68-X.
  2. ^ (Basa Inggris) The Tonghak (Donghak) Rebellion 1894, koreanhistory.info. Diundhuh tanggal 12 Juni 2010.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Revolusi_Donghak&oldid=832070"