Randai

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Persembahan Randai ing Padang Panjang
Persembahan video Randai

Randai inggih menika satunggalipun seni téater ètnik Minangkabau ingkang nggabungaken manèka warni kasenian, kados musik, tarian, drama, lagu, lan pencak silat.[1] Limrahipun kasenian Randai dipungelar nalika wonten adicara upacara adat utawi sukuran.[1] Kasenian menika saged dipungelar ing pinten-pinten dinten gumantung kaliyan crita nipun.[1] Randai dipungelar minangka téater ing satunggalipun bundheran amrih supados wonten raos manunggalipun peserta Randai lan pamiyarsanipun.[2] Kasenian Randai kalebet gabungan tari, seni bela dhiri, tarian rakyat, nyanyian utawi lagu, lan lakon utawi crita ingkang dipungelar.[1] Crita dipungelar kanthi lakon lan nyanyian lan kathahipun kanthi adhédhasar legénda lan crita rakyat Minangkabau.[1] Wonten lakon crita ingkang dipungelar kados crita Cindua Mato, Malin Deman, Anggun Nan Tongga, lan crita sanèsipun.[1] Kasenian Randai nggadhahi mangfaat minangka hiburan kanggé masyarakat.[1]

Randai asalipun saking abad kaping 20, asil gabungan seni bela dhiri Minangkabau, crita, lan tradisi pagelaran sanèsipun.[3] Tiyang jaler rumiyin limrahipun maragakaken paraga dhobel (paraga jaler lan èstri), ananging wiwit taun 1960-an tiyang èstri ugi sampun saged ndhérék pagelaran kasenian menika.[1]

Pranala Njawi[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h (en)[Pauka, Kirstin. 1998. The Daughters Take Over? Female Performers in Randai Theatre. Journal:The Drama Review; volume=42; issue=1; kaca 113–121; doi=10.1162/105420498760308706]
  2. ^ (en)[Pauka, Kirstin. 2003. Umbuik Mudo and the Magic Flute: A Randai Dance-Drama. Journal:Asian Theatre Journal; volume=20; issue=2]
  3. ^ (en)[Cohen, Matthew Isaac. 2003. Look at the Clouds: Migration and West Sumatran ‘Popular’ Theatre. Journal:New Theatre Quarterly; volume:19; issue:3; kaca:214–229; doi=10.1017/S0266464X03000125]

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Randai&oldid=832164"