Résistor

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Tigang résistor kanthi komposisi karbon
Résistor kanthi suku modhél aksial

Résistor inggih menika komponen èlèktronik kalih saluran ingkang dipundesain kanggé nahan arus listrik, kanthi mrodhuksi mandhapipun tegangan listrik ing antawisipun kalih saluran, miturut kaliyan arus ingkang mili ing résistor, manut kaliyan hukum Ohm:[1][2]

\begin{align}V&=IR\\
I&=\frac{V}{R}\end{align}

Résistor dipunginakaken minangka bagean saking jejaring èlèktronik lan sirkuit èlèktronik, lan kalebet salah satunggalipun komponen ingkang asring dipunginakaken.[1] Résistor saged dipundamél saking manéka warni komponen lan film, ngantos kawat résistansi (kawat ingkang dipundamel saking paduan résistivitas ingkang inggil kados nikel-kromium).[1] Karakterristik utami résistor inggih menika résistansinipun lan daya listrik ingkang saged dipunborosaken.[1] Karakteristik sanésipun kalebet koefisién suhu, desah listrik, lan induktansi.[1]

Résistor saged dipunintegrasikaken dhateng sirkuit hibrida lan papan sirkuit cétak, ngantos sirkuit terpadu.[1] Ukuran lan panggenan suku (sikil) manut kaliyan desain sirkuit, résistor kedah cekap agengipun miturut fisik supados boten dados panas sanget lan dados boros dayanipun.[1]

Satuan[sunting | sunting sumber]

Ohm (simbol: Ω) inggih menika satuan SI kanggé résistansi listrik, dipunpendhet saking nama George Simon Ohm.[1] Limrahipun dipun-ginakaken prefix milihohm, kiloohm, lan megaohm.[1]

Résistor Komposisi karbon[sunting | sunting sumber]

Résistor komposisi karbon kapérang saking satunggal résistif awujud tabung kanthi kawat utawi tutup logam ing pucukipun.[2] Badan résistor dipunjagi kanthi cèt utawi plastik.[2] Résistor komposisi karbon ingkang rumiyin nggadhahi badan ingkang boten mawi isolasi, kawat penghubung dipunlilitaken ing pucukipun unsur sésisitif lan lajeng dipunsoldér.[2] Résistor ingkang sampun dados dipuncèt kanthi kodhé warni saking reginipun.[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i (en)Penjelasan resistor dipunundhuh tanggal 1 Agustus 2011)
  2. ^ a b c d e (en)'Resistor lan gianipun' dipunundhuh tanggal 1 Agustus 2011)

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Pranala Njawi[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Résistor&oldid=878386"