Protokol Kyoto

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Cithakan:Infobox Treaty

Protokol Kyoto inggih punika sebuah amandemen kaliyan Konvensi Rangka Kerja PBB babagan Perubahan Iklim (UNFCCC), sebuah persetujuan internasional ngenai pemanasan global. Negari-negari ingkang meratifikasi protokol punika gadahi komitmen kangge ngurangi emisi utawi pengeluaran karbon dioksida lan gangsal gas rumah kaca sanesipun, utawi bekerja sami ing perdagangan emisi menawi sedaya njaga jumlah utawi nambah emisi gas-gas kasebut, ingkang sampun dipungayutaken kaliyan pemanasan global.

menawi sukses dipunberlakuaken, Protokol Kyoto dipunprediksi badhe ngurangi rata-rata cuaca global antawis 0,02 °C lan 0,28 °C ing taun 2050. (sumber: Nature, Oktober 2003)

Asma rèsmi pèrsetujuan punika yaiku Kyoto Protocol to the United Nations Framework Convention on Climate Change (Protokol Kyoto mengenai Konvensi Rangka Kerja PBB babagan Perubahan Iklim). [1] ing dipunnegosiasiaken ing Kyoto ing wanci Desember 1997, dipunbuka kanggè pènanda tanganan inga 16 Maret 1998 lan dipuntutup ing 15 Maret 1999. Pèrsetujuan punika wiwit kalampahan ing 16 Februari 2005 sak sampunè ratifikasi resmi ingkang dipunlampahi Rusia ing 18 November 2004.

Detil Protokol[sunting | sunting sumber]

Miturut rilis pers saking Program Lingkungan PBB:

"Protokol Kyoto inggih punika sebuah persetujuan sah ing pundhi negara-negara perindustrian badhe ngurangi emisi gas rumah kaca mereka secara kolektif ngantos 5,2% dipunbandingaken kaliyan taun 1990 (ananging ingkang kedhah dipunperhatosaken inggih punika , menawi dipunbandingaken kaliyan perkiraan jumlah emisi inga taun 2010 tanpa Protokol, target punika berarti pengurangan ngantos 29%). ancasipun inggih punika kangge ngurangi rata-rata emisi saking enem gas rumah kaca - karbon dioksida, metan, nitrous oxide, sulfur heksafluorida, HFC, lan PFC - ingkang dipunetang dados rata-rata ing wekdhal gangsal taun antawis 2008-12. Target nasional menawi saking pengurangan 8% kangge Uni Eropa, 7% kangge AS, 6% kangge Jepang, 0% kangge Rusia, lan panambahan ingkang dipunizinake ngantos 8% kangge Australia lan 10% kangge Islandia." [2]

Protokol Kyoto inggih punika protokol kaliyan Konvensi Rangka Kerja PBB babagan Perubahan Iklim (UNFCCC, ingkang dipunadopsi ing Pertemuan Bumi ing Rio de Janeiro ing 1992). sedayaa pihak ing UNFCCC saged napak asmani utawa meratifikasi Protokol Kyoto, menawi pihak jawi boten pikoleh. Protokol Kyoto diadopsi ing sesi ketiga Konferensi Pihak Konvensi UNFCCC ing 1997 di Kyoto, Jepang.

Sebagian sgeng kstetapan Protokol Kyoto meniks ksliyan negara-negara msjeng ingkang dipunsenaraiken ing Annex I ing UNFCCC.

Status persetujuan[sunting | sunting sumber]

ing wanci pemberlakuan persetujuan ing wulan Februari 2005, piyambakipun sampun dipunratifikasi oleh 141 negara, ingkang makili 61% saking sedaya emisi [3]. Negara-negara boten kedhah napak asmani persetujuan kasebut supados saged meratifikasinya: penanda tanganan namung aksi simbolis ugi. Daftar ingkang enggal para pihak ingkang sampun meratifikasinya wonten ing ngriki. [4].

Miturut syarat-syarat persetujuan protokol, piyambakipun wiwit ngelampahi "ing dinten ke-90 sak sampune tanggal saating pundhi boten kirang saking 55 Pihak Konvensi, kalebet Pihak-pihak ing Annex I yingkang gadahi tangel jawab ingkang saorane] 55 persen saing sedaya emisi karbon dioksida pada 1990 dari Pihak-pihak dalam Annex I, telah memberikan alat ratifikasi mereka, penerimaan, persetujuan utawi pemasukan." saking kalih syaat- syarat kasebut, bagian "55 pihak" ingkang dipungayuh ing 23 Mei 2002 ketika Islandia meratifikasi. Ratifikasi oleh Rusia pada 18 November 2004 memenuhi syarat "55 persen" dan menyebabkan pesetujuan punika wiwit kalampahan 16 Februari 2005.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]


Status terkini para pemerintah[sunting | sunting sumber]

Lihat pula: Daftar penanda tangan Protokol Kyoto

Hingga 3 Desember 2007, 174 negara telah meratifikasi protokol tersebut, termasuk Kanada, Tiongkok, India, Jepang, Selandia Baru, Rusia dan 25 negara anggota Uni Eropa, serta Rumania dan Bulgaria.

Ada dua negara yang telah menanda tangani namun belum meratifikasi protokol tersebut:

ing wiwitab AS, Australia, Italia, Tiongkok, India lan negara-negara ngerembag sampun bersatu untuk melawan strategi terhadap adanya kemungkinan Protokol Kyoto II atau persetujuan lainnya ingkang asifat mengekang. [5] ananging wiwit wulan desembet Australia pungkasanipun dherek seta meratifikasi protokol kasebut sampun dados pergantian pimpinaning negara kasebut.

Lihat pula[sunting | sunting sumber]

Pranala luar[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Protokol_Kyoto&oldid=835321"