Plintheng

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Plintheng

Plintheng yaiku srana arupa wilah lemes kanggo nguncalake 'mimis' (biasané awujud krikil utawa sabangsané) sarana diembat utawa dijepataké nganggo tenaga tangan. Lumrahé plintheng kagawé saka pang kayu cawang sing wujudé kaya aksara Y lan karèt utawa pèntil cacah 2, lan selembar kalep kanggo wadhah mimis.

Sajarah lan panggunaan[sunting | sunting sumber]

Gambar:Arrow slingshot.jpg
Diagram taun 1922 nuduhaké cara gawé plintheng kanggo nglepasaké panah.
Sawijining plintheng lempit saka logam sing didol déning Benjamin Air Rifle Company.
Plintheng modhèrn.
Mimis logam

Plintheng gumantung marang kakuwatan lan daya lenturé bahan sing umumé kagawé saka karèt sing divulkanisir, amarga saka kuwi wiwitan anané plintheng mesthiné sawisé ditemokaké karèt vulkanisir dèning Charles Goodyear ing taun 1839 (dipatènaké taun 1844). Ing taun 1860, 'mesin' anyar iki wis lumrah dianggo bocah-bocah nakal kanggo ngrusak, nganti bisa nuwuhaké kurban nyawa.[1]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Notes and Queries, Second Series (BELL & DALDY, 186. FLEET STREET) 10: 103–104. 11 August 1860.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Plintheng&oldid=834245"