Manusia Modern Anatomis

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Istilah manusia modern anatomis (MMA) ing paleoantropologi ngacu kaliyan individu wiwit saking Homo sapiens kaliyan suatu penampilan ingkang konsistèn kaliyan rentang fenotipe ing manungsa modern.

manungsa modèrn anatomis bérèvolusi saking Homo sapiens purba ing masa Paleolitik Tengah, antawis 200.000 taun kapungkur. Munculè manungsa modern anatomis nandaakèn pérmulaan saking subspesies Homo sapiens sapiens, inggih punika subspesies saking Homo sapiens ingkang gayutakèn semua manusia modern. Fosil tertua ingkang wontén ing manungsa modern anatomis inggih punika Omo remains, ingkang yuswanipun 196.000 tauninglkang kaperang saking kalih tengkorak ingkang benten, lan ugi balung asta , sikil, telapak sikil lan pinggang.

Fosil yang lain termasuk Homo sapiens idaltu dari Herto di Etiopia yang berusia 150.000 tahun dan peninggalan dari Skhul di Israel yang berusia 90.000 tahun.[citation needed]

Anatomi[sunting | sunting sumber]

Perbandingan anatomi dari tengkorak manusia modern (kiri) dan Homo neanderthalensis (kanan), dari Cleveland Museum of Natural History.

Manusia modern anatomis dibedakan dari leluhurnya langsung, Homo sapiens purba, lewat sejumlah fitur anatomis. Homo sapiens purba memiliki kerangka yang kokoh, mengindikasikan bahwa mereka hidup bergantung kepada fisik; ini bisa berarti bahwa manusia modern anatomis, dengan rangka yang ramping, menjadi lebih bergantung kepada teknologi daripada kekuatan fisik untuk memenuhi tantangan lingkungan.

Homo sapiens purba juga memiliki bubung alis (tonjolan lapisan tulang di atas rongga mata). Dengan munculnya manusia modern anatomis, bubung alis secara signifikan berkurang, dan pada manusia modern mereka, rata-rata, samar-samar terlihat. Fitur pembeda lainnya dari MMA adalah tonjolan dagu, sesuatu yang tidak ada pada Homo sapiens purba.

MMA umumnya memiliki dahi vertikal dimana leluhur mereka memiliki dahi yang miring ke belakang. [1] Miturut Desmond Morris, dahi ingkang vertikal ing manungsa boten namung menaungi utek ingkang ageng ananging tonjolan dahi mainkan peran ingkang wigati ing komunikasi manungsa ngelampahi pergerakan alis mata lan kerutan kulit dahi. [2]

Manusia modern awal[sunting | sunting sumber]

Skhul V memperlihatkan pencampuran dari ciri-ciri modern dan purba.

Omo, Hertho, Skhul, lan Peninggalan Jebel Qafzeh menawi kasebut kaliyan "Manusia Modern Awal" amargi peninggalan kerangka punika ningalaken campuran saking titikan-titikanipun purba lan modern. Skhul V, dados tuladha, gadahi bubung alis lan rai ingkang nonjol. ananging, panggenan utek saking Skhul V benten kaliyan Neanderthal lan sami kaliyan panggenan utek ing manungsa modern.

ing Eropa, manungsa modern wiwit inggih punika Cro-Magnon.

Asal mula manusia modern[sunting | sunting sumber]

ing pundhi ingkang biasanipun dipunparingi, wonten kalih model utami ngenai subjek punika - Asal-usul terkini manusia modern saking Afrika lan evolusi multiregional. Perdebatan umumipun merkawisaken ngenai jumlah relatif pergantosan utawi kawin-silang ingkang kedadosan ing area ing jawi Afrika, saat gelombang manungsa (atau leluhur manusia) medhal saking Afrika lan menempati area sanesipun, lan ingkang wigati gegayutan saking gelombang ingkang enggal dados banding kaliyan gelombang ingkang langkung lami.

Pandangan utami, ingkang sampun misuhur kaliyan model asal sak punika saking Afrika, nyepeng menawi sedaya utawi nembe sedaya bentenipun genetika manungsa moderning sedaya donya saged dipuntelusuri ugi ing manungsa modern anatomis ingkang wiwitan ninggalaken Afrika. Model punika dipundukung kaliyan pinten=pinten garis bukti ingkang independen, kadasta catatan fosil lan genetika.

Secara sejarah, kritik kaliyan pandangan punika asring maringi tanda kurung mendukung "hipotesis multiregional", ingkang popularitasipun memudar awit awal 1990-an. pinten=pinten kritik alesanipun menawi sejumlah garis keturunan genetika non-Afrika saged tahan gesang ing pinten-pinten panggenan ing belahan donya ngelangkungi kawin-silang kaliyan manungsa modern anatomis. Miturut versi kiat saking model multiregional pinten-pinten populasi manungsa ing sedaya donya sakmenika badhe ngadahi materi genetika ingkang tahan ngantos sejauh manungsa wiwit kadasta Homo erectus. Sekempalan ageng data ing Evolusi genetika manusia (Jobling, Hurles dan Tyler-Smith, 2004) dukung kiat model "Keluar dari Afrika". Analisis saking tiyang-tiyang Eropa modern nyaranaken menawi boten wonten DNA mitokondria (garis keturunan langsung) ingkang asalipun saking Neanderthal ingkang tasih bertahan ing masa sak punika. [3][4] [5] [6]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Encarta, Human Evolution". Archived from the original on 2009-10-31. http://www.webcitation.org/5kwKK5j9T.
  2. ^ Desmond Morris (2007). "The Brow". The Naked Woman: A Study of the Female Body. ISBN 0-312-33853-8. http://books.google.com/books?id=Wa9zntiEKeAC&printsec=frontcover#PPA22,M1.
  3. ^ Krings M, Stone A, Schmitz RW, Krainitzki H, Stoneking M, Pääbo S (July 1997). "Neandertal DNA sequences and the origin of modern humans". Cell 90 (1): 19–30. doi:10.1016/S0092-8674(00)80310-4. PMID 9230299.
  4. ^ No Neandertals in the Gene Pool, Science (2004).
  5. ^ Serre, D; Langaney, A; Chech, M; Teschler-Nicola, M; Paunovic, M; Mennecier, P; Hofreiter, M; Possnert, G et al. (2004). "No evidence of Neandertal mtDNA contribution to early modern humans". PLoS Biology 2 (3): 313–7. doi:10.1371/journal.pbio.0020057. PMC 368159. PMID 15024415. //www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?tool=pmcentrez&artid=368159.
  6. ^ "Fossil Reanalysis Pushes Back Origin of Homo sapiens". Scientific American. February 17, 2005. http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=fossil-reanalysis-pushes.