Mahmud Ahmadinejad

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Mahmud Ahmadinejad
محمود احمدی‌نژاد--
Mahmud Ahmadinejad

Prèsidhén Iran kaping 6
Mangsa jabatan
3 Agustus 2005[1] – 3 Agustus 2013
Pemimpin Ali Khamenei
Pejabat sadurungé Muhammad Khatami
Pengganti Hassan Rouhani

Lair 28 Oktober 1956 (umur 57)
Aradan, Iran
Kabangsan Iran
Partai pulitik Perhimpunan Insinyur Islam
Agama Islam Syi'ah

Mahmud Ahmadinejad utawi saged dipunwaos Ahmadinezhad (basa Persia: محمود احمدی‌نژاد ; lair ing Aradan, Iran, 28 Oktober 1956; umur 57 taun [2][3]) inggih menika Présidhèn Iran kaping enem ingkang pikantuk 61.91% swanten pamilih nalika Pamilian Prèsidhén Iran tanggal 24 Juni 2005. [3] Jabatan krèsidhénanipun dipunwiwiti tanggal 3 Agustus 2005. [1] Panjenenganipun naté njabat dados walikota Teheran wiwit 3 Mei 2003 ngantos dumugi 28 Juni 2005 nalika panjenenganipun kapilih dados Présidhèn Iran.[2] Panjenenganipun misuwur minangka satunggalipun tokoh konservatif ingkang manut sanget kaliyan nilé-nilé Révolusi Islam Iran, 1979. [1]

Biografi[sunting | sunting sumber]

Kulawargi[sunting | sunting sumber]

Mahmud Ahmadinejad miyos ing desa Aradan, caket Garmsar, kinten-kinten tebihipun 120 kilométér saking Teheran. Panjenenganipun menika putra kaping sekawan saking sadhèrèk cacah pitu, lan saking kulawarga Islam Syiah. [2] Tiyang sepuhipun menika tukang wesi, Ahmad Saborjihan, maringi nama Mahmud Saborjihan nalika nembe miyos.[2] Panjenenganipun ngagem nama menika ngantos dumugi ing satunggalipun wekdal kulawarginipun pindhah dhateng Teheran nalika pratengahan taun 1950-an.[2] Ing Teheran, ramanipun nggantos namanipun dados Mahmud Ahmadinejad minangka pratandha réligiusitas lan semangat pados pagesangan ingkang langkung saé malih, amargi nama Saborjihan ing basa Parsi nggadhahi teges tukang nglukis karpet, satunggalipun profési ingkang kathah wonten ing séntra karpét kados ing dhaérah Aradan, menawi nama Ahmadinejad menika nggadhahi teges ras ingkang pinunjul, wicaksana, lan sampurna.[2]

Pendidikan[sunting | sunting sumber]

Mahmud Ahmadinejad lulus saking Universitas Sains lan Teknologi Iran (IUST) kanthi gelar doktor ing babagan téknik lan parencanaan lalu lintas lan transportasi.[2] Nalika taun 1980, panjenenganipun dados pangarsanipun perwakilan IUST kanggé pakempalan mahasiswa, lan ndhèrèk terlibat ing madhegipun Kantor kanggé manunggalipun Iran (daftar-e tahkim-e vahdat), organisasi mahasiswa ingkang dados dhalang pangrebutan Kedubes Amérika Serikat.[2]

Sekutonan kaliyan Imam Khomeini[sunting | sunting sumber]

Nalika mangsa Perang Iran-Irak, Ahmedinejad ndherek nggabung / sekutonan kaliyan Korps Pengawal Revolusi Islam ing taun 1986. Panjenenganipun ndherek ing misi-misi ing Kirkuk, Irak. Panjenenganipun lajeng dados insinyur kepala pasukan kaenem Korps lan kepala staf Korps sisih kilenipun Iran. Sasampunipun perang, panjenenganipun nggadhahi tugas minangka wakil gubernur lan gubernur Maku lan Khoy, Penasehat Menteri Kebudayaan lan Ajaran Islam, lan gubernur provinsi Ardabil saking 1993 ngantos Oktober 1997.

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c (id)[http://www.indomedia.com/sripo/2005/08/04/0408H06.pdf Ahmadinejad Resmi Presiden Iran. Sriwijaya Pos, 7 September 2011]
  2. ^ a b c d e f g h LABIB, Muhsin; MUHARAM, Ibrahim; KAZHIM, Musa; HAMZAH, Alfian. AHMADINEJAD! David di Tengah Angkara Goliath Dunia. Jakarta: Penerbit Hikmah, 2006. ISBN 979-1140-05-7
  3. ^ a b (en)Mahmoud Ahmadinejad di globalsecurity.org diakses pada 7 September 2011

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Mahmud_Ahmadinejad&oldid=876313"