Madain Shaleh

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Situs Arkeologi Al-Hijr
(Madâin Sâlih)
*
Situs Warisan Donya UNESCO

Sederet kuburan saka al-Khuraymat, Mada'in Saleh.
Negara Flag of Arab Saudi Arab Saudi
Tipe Cultural
Kriteria ii, iii
Referensi 1293
Wilayah Arab
Sajarah prasasti
Prasasti resmi 2008  (Sèsi 32nd)
* Jeneng resmi jroning Daftar Warisan Donya.
Miturut klasifikasi resmi UNESCO.

Madain Shaleh (Arab: مدائن صالح, Madāʼin Ṣāliḥ) iku salah siji kutha kuna kang mapan ing lor Hejaz (saiki Arab Saudi), kurang luwih 25 km saka kutha Al-'Ula (basa Arab: العلا ). Nalika jaman biyen kutha iki dipanggoni dening Kaum Tsamud lan Nabatea nalika 3000 taun SM, ing jaman Nabi Nuh nganti jaman Nabi Musa.


Banjur Madain Shaleh wektu iku dikenal kanthi jeneng 'Al-Hijr (bukit pasir). Jeneng Al Hijr digunakake nganti abad 14 Masehi.[1]

Madain Saleh dianggep salah siji situs arkeologi kang penting ing Arab Saudi. Papan iki uga asring diarani ibukota Monumen, amarga ing kana akeh monument kang jenise uga akeh. Ing kana ana prasasti kang diukir ing watu, ana uga kuburan ing pegunungan, saben kuburan iku ana sakkulawarga ing jerone.[2] Ing kana kuburane tingkat-tingkat, tingkatane miturut kahanan social lan ekonomi kulawargane. [2]

Kerajaan Nabatea kang ibukota ing Petra, Yordania diambake kanggo nguwasai Madain Shaleh, nalika iku Madain Shaleh dadi papan peradaban kang dhuwur.[2] Akeh bangunan saka watu ing papan kana, wiwit saka subur kang dibur ing watu, panggon banyu saka watu, lan panggo ngibadah uga saka watu. Miturut paneliten, Madain Shaleh dikuwasai dening Nabataeans, banjur direbut dening Rumania kang nalika semono nguwasai Lor Semenanjung Arab.[2]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)luar-negeri.kompasiana.com (diundhuh tanggal 1 September 2011)
  2. ^ a b c d (id)madainsaleh.net (diundhuh tanggal 2 September 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Madain_Shaleh&oldid=865709"