Lipopolisakarida

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Struktur lipopolisakarida

Lipopolisakarida (Basa Inggris: lipopolysaccharide, lipoglycan, LPS) yaiku salah sijine molekul gedhe arupa kompleks antarane senyawa lipid lan polisakarida kanti ikatan kovalen. Senyawa LPS akeh ditemokake ing lapisan membran sel sebelah jaba bakteria gram-negatif lan nduweni sifat endotoksin, kang memicu aktivasi sistem kekebalan.[1]

Sinambungan LPS karo produksi sitokin[sunting | sunting sumber]

Lipopolisakarida (LPS) arupa faktor patogenik utama ing sepsis gramnegatif, kang ditandai kanti syok, koagulopati, lan disfungsi multiorgan. Respons tumprap paparan LPS sistemik, sitokin proinflamasi kaya tumor necrosis factor (TNF)- , interleukin (IL)-1 , lan interferon- diproduksi dening host. Produksi sitokin proinflamasi lan induksi mediator kang luwih distal kaya nitric oxide, platelet activation factor (PAF), lan prostaglandin nyebapake hipotensi, perfusi organ anadekuat, lan kematian sel kang sinambetane karo MODS. Status proinflamasi iki didefinisikan minangka systemic inflammatory responsse syndrome (SIRS). Induksi sistem imunitas innate sacara gedhe-gedhenana iki isa lan kerep neyebapake efek katastrofik ingpasien dengan sindroma sepsis.


Struktur[sunting | sunting sumber]

Lipid A pada E.coli K12

LPS kasusun saka lipid A, polisakarida inti, lan rantai polisakarida spesifik-O.[2] Lipid A yaiku glikolipid kang kasusun saka disakarida glukosamin kang tersubstitusi ikatan beta (1,6)-nya.[3] Lipid A nduweni tanggungjawab tumprap efek beracun kanti cara menstimulasi pembentukan lan sekresi sitokina kang nimbulake gejala keracunan.[2] Stimulasi kasebut kadadean amerga Lipid A bebarengan karo protein pengikat LPS/ LPS binding protein (LBP) bakal berikatan marang reseptor CD14 saka sel makrofaga.[2] IL-10 lan faktor nekrosis tumor (TNF) bakal menginduksi peningkatan sintesis prostaglandin E2 di hipotalamus sahingga ningkatake temperatur awak kang ahire dadi demam.[2] Polisakarida inti yaiku kompleks polisakarida kompleks kang biasane terhubung karo lipid A nglewati ikatan 3-deoksi-D-manno-octulosonat (KDO).[3] Rantai spesifik O kasusun saka rantai subunit oligosakarida identik (linear utawa bercabang) kanti dawa kang bervariasi[3]. Jumlah subunit isa bervariasi malah ing sel kang padha contohe ing Salmonella kang jumlah subunita antara 3, 4, utawa 5 .[3] Rantai spesifik O nentokake spesifisitas saka antigen O saka serotipe tertentu yaiku saka kehadiran gula-gula tertentu.[3]

Lipid A[sunting | sunting sumber]

Lipid A yaiku glikolipid kang duweni tanggung jawab ngenani aktivitas endotoksin LPS lan ngenani kemampuan LPS dadi aktivator poliklonal. Ing enterobakteria, deweke kasusun saka disakarida glukosamin berkait beta kang disubstitusi – biasane berkait (1 marang 6), nanging katonberkait (1 marang 4), misale sajrone strain Escherichia coli ; disakaridane sepenuhe diganti karo jumlah ansam lemah jenuh kanti rantai dawa (C12-16) kalebu asam 3-hidroksi, biasane asam 3-hidroksimyristik, fosfat, lan oligosakarida inti (ana hubungane karo posisi C-6 saka residu glukosamina non reduksi). Ing akeh enterobakteria, asam lemak hidroksi ter asilasi 3-O kanggo mbentuk residu asam 3-myristoksimyristik. Variasi sajrone struktur Lipid A kadadean ing bakteri liyane misale sajrone bakteri fotosintetik tertentu, disakarida glukosamina digantikake karo salah sijine monomer diaminoheksosa (misale 2,3-diamino-2,3-dideoksiglukosa ing Rhodopseudomonas viridis); asam 3-hidroksimyristik ora ana misale sajrstrone Brucella; asam lemak 2-hidroksi ana misale strain Pseudomonas aeruginosa.[4]


Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en) "Resilience to bacterial infection: difference between species could be due to proteins in serum". Infectious Disease Unit, Institut Pasteur; Warren HS, Fitting C, Hoff E, Adib-Conquy M, Beasley-Topliffe L, Tesini B, Liang X, Valentine C, Hellman J, Hayden D, Cavaillon JM.. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20001600.
  2. ^ a b c d Kayser FH, Bienz KA, Eckert J, Zinkernagel RM. 2005. Medical Microbiology. New York: Geor Thieme Verlag.
  3. ^ a b c d e Singleton P, Sainsbury D. 2006. Dictionary of Microbiology and Molecular Biology. New Jersey: Wiley Interscience.
  4. ^ lipopolisakarida.html, Kaunduh 11/1/13.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Lipopolisakarida&oldid=836106"