Leonardo Da Vinci

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Leonardo da Vinci
Leonardo self.jpg
Latar mburi
Lair Vinci, Florence, tlatah KESAWAN negara Italia 15 April 1452
Tilar donya 2 Mei 1519
Perdamelan Seniman

Leonardo da Vinci (15 April 14522 Mei 1519) punika satunggiling arsitèk, musikus, juru cipta, juru patung, lan juru lukis Renaisans Italia. Piyambakipun asring dipun-gambaraken arketipe sejati "manungsa renaisans" kaliyan tiyang jenius univèrsal. Leonardo ugi misuwur déning lukisanipun amargi saé sanget kados ta Jamuan Terakhir lan Mona Lisa. Leonardo ugi kawentar amargi kathah ndamel disain riptan utawi ciptaan ingkang ngantisipasi teknologi modern ananging langka ingkang dipun damel nalika gesangipun. Sanèsipun punika, piyambakipun ugi ndhèrèk majengaken ngèlmu anatomi, astronomi, kaliyan teknik sipil.

Latar Wuri[sunting | sunting sumber]

Leonardo lahir warsa 1452 wonten ing kitha Vinci, propinsi Firenze, Italia putra saking Ser Piero Da Vinci kaliyan Caterina, dados nami jangkepipun inggih punika Leonardo di Ser Piero da Vinci ingkang surasanipun Leonardo putra Ser Piero asal saking kitha Vinci.

Wonten ing warsa 1476 piyambakipun kadakwa kanthi kasus homoseksual kaliyan setunggaling model jaler ingkang yuswa welasan tahun, asmanipun Jacopo Saltarelli. Ngantos sawetawis wekdal Leonardo tansah wonten ing ngandhap pengawasan ingkang kagungan wewenang [1].

Nalika taksih alit, piyambakipun sampun sinau nglukis dhumateng Andrea del Verrocchio lan wiwit nglukis wonten ing Firenze. Ing warsa 1481 Leonardo ngalih dhateng kitha Milan saperlu nyambut damel kanggé satunggiling Adipati wonten ing mrika. Leonardo ngasilaken Mahakaryanipun, Jamuan Terakhir, wonten ing warsa 1495 sdumugi warsa 1497.

Leonardo da Vinci wafat ing Clos Lucé, Perancis tanggal 2 Mei 1519, lajeng dipun sarèaken wonten di Kapel St. Hubert ing Kastel Amboise, Perancis.

Pranala Jawi[sunting | sunting sumber]

Cathetan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Saslow, Ganymede in the Renaissance: Homosexuality in Art and Society, 1986, p.197

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Leonardo_Da_Vinci&oldid=806375"