Lempuyang

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Lempuyang
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
divisio: Magnoliophyta
kelas: Liliopsida
ordo: Zingiberales
kulawarga: Zingiberaceae
Genus: Zingiber
Species: Z. zerumbet
Jeneng binomial
Zingiber zerumbet
(L.) J.E.Smith

Lempuyang utawa kang diarani Zingiber spp. iku salah siji tanduran rimpang kang kagolong tanduran rempah-rempah.[1] Lempuyang iku kagolong tanduran tahunan, dhuwuré isa nganti 1,75 meter.[1] Tanduran iki nduweni wit kang semu, wit thukul saka kelopaké godhong kang silih ngebungkus.[1] Godhong wujude kaya tombak, bunder dawa, pucuké lancip lan bongkoté cilik.[1] Kembangé saka umbi batang kang ing pucuke ana bonggolé.[1] Tanduran iki isa urip ning alam babas lan isa urip ing panggonan kang dhuwuré 0-1.200 meter meter sadhuwuré segara.[1] Lempuyang ana 3 wernane, yaiku : lempuyang pahit (Zingiber Americanus BI), lempuyang wangi (zingiber aroamticum vahl), lan lempuyang gajah (zingiber zerumber S).[2]

Lempuyang(Zingiber spectabile)

Klasifikasi Lempuyang[sunting | sunting sumber]

Klasifikasi Lempuyang:[3]

Kandungan kimia[sunting | sunting sumber]

Kandhungan kimia ing lempuyang:[2]

Carane Mbudidaya[sunting | sunting sumber]

Carane ngembangke lempuyang iku nganggo rimpang.[4] Carane ngopeni tanduran iki kaya tanduran biyasane, kudu cukup banyune kanthi ara disiram lan dijaga kelembapan udarane lan diwenehi rabuk kompos utawa rabuk organik.[4] Tanduran iki merlokake srengenge kang cukup.[4]

Kasiate Lempuyang[sunting | sunting sumber]

Lempuyang iku tanduran kang isa digunakake dadi bahan obat-obatan: [4]

  • Lara empedu.
Rhizoma seger, ditumbuk, banyune diperes.
  • Lara weteng, bocah kejang-kejang.
Lempuyang gajah, bengle, kunir, sunti diulek nganti alus lan didokok ing nduwure weteng, utawa digodhog diombe banyune.
  • Nambah nafsu mangan.
Rimpang, ditambah kapur sithik, diulk, tambahi banyu, diperes, banjur diombe.
  • Diare lan disentri.
Rimpang, ditambahi kapur sithik, diulek, ditambahi, diperas, banjur diombe.
  • Penyakit kulit, borok.
Rimpang, ditambahi kapur sithik, menyan sithik, diulek, ditambahi banyu, diperes, diombe kanggo ngresiki getih.
  • Lara encok
Rimpang lempuyang pahit diuleg banjur dicampur lenga klapa lan awulayan, banjur dioleske ing panggonan kang lara.[1]
  • Nambah getih
Rimpang lempuyang wangi diparut, dicampur karo gula jawa, lan digodhog karo banyu sacukupe.[1] Banyune diombe sedina kaping telu akehe sasendok mangan.[1]


Catatan kaki[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i (id)[Muhlisah, Fauziah. 2001. Tanaman Obat Keluarga. Bandung: Penebar Swadaya]
  2. ^ a b (id)Identifikasi Perbedaan Rimpang Lempuyang Pahit, Lempuyang Wangi dan Lempuyang Gajah (diakses tanggal 3 Maret 2011)
  3. ^ (id)Lempuyang (diakses tanggal 2 Maret 2011)
  4. ^ a b c d (id)[1] (diakses tanggal 2 Maret 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Lempuyang&oldid=829507"